Elicopterul prăbușit în care se afla președintele Iranului a fost găsit ars în totalitate. Nu există supraviețuitori (Video)

Elicopterul prăbușit în care se afla președintele Iranului a fost găsit ars în totalitate. Nu există supraviețuitori (Video)

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și toți cei care se aflau duminică în elicopterul care s-a prăbușit într-o zonă muntoasă, izolată, au murit. Salvatorii au încercat mai bine de 18 ore să ajungă la locul accidentului, căutările fiind îngreunate de condițiile meteo extrem de dificile.

Luni dimineață, când au ajuns într-un final, au găsit elicopterul ars complet și niciun semn de viață, a informat televiziunea iraniană de stat, citată de The Guardian.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, imaginile de la fața locului arată că aeronava s-a prăbușit pe un vârf montan.

Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului şi a terenului dificil pentru a ajunge la epavă.

"Putem vedea epava şi situaţia nu arată bine", a spus şeful Semilunii Roşii din Iran, Pirhossein Kolivand, la televiziunea de stat, la momentul ajungerii la locul accidentului. "Odată cu descoperirea locului prăbuşirii, nu au fost detectate semne de viaţă printre pasagerii elicopterului."

Salvatorii au recuperat luni dimineaţă rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi ale altor opt pasageri din elicopterul care s-a prăbuşit cu o zi înainte în nord-vestul ţării, a anunţat Semiluna Roşie, informează AFP.

ADVERTISING

"Suntem pe punctul de a transfera cadavrele martirilor la Tabriz", marele oraş din nord-vestul Iranului, a declarat şeful Semilunii Roşii, Pirhossein Koulivand, la televiziunea de stat, anunţând totodată încheierea operaţiunilor de căutare.

Alături de președintele Ebrahim Raisi, în elicopter se mai aflau ministrul de externe Hossein Amirabdollahian şi guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati, care au fost găsiți, de asemenea, decedați.

Locul accidentului

Raisi călătorea în provincia Azerbaidjanul de Est din Iran.

Televiziunea de stat a relatat că incidentul a avut loc în apropiere de Jolfa, un oraș la granița cu Azerbaidjanul, aflat la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran. Site-ul de știri al guvernului, IRNA, notează că elicopterul președintelui s-a prăbușit în Zona Protejată Dizmar, o zonă împădurită și muntoasă.

Echipele de intervenție au început operațiunea de extragere cadavrelor de la locul accidentului. Eforturile sunt îngreunate de vremea rea și terenul accidentat.

Cine se afla în elicopter

Potrivit Al Jazeera, elicopterul implicat în accident zbura într-o formaţie de trei elicoptere, iar celelalte două s-au întors în siguranță.

ADVERTISING

Împreună cu Raisi în elicopter s-ar mai fi aflat și alți oficiali, în total nouă persoane, printre care ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian.

Ministrul Energiei Ali Akbar Mehrabian și ministrul Locuințelor și Transporturilor Mehrdad Bazrpash se aflau în celelalte elicoptere, care s-au întors în siguranță.

Media iraniană publică o imagine cu elicopterul în care se afla președintele, înainte de incident.

Apel de urgență

Cei care se aflau cu președintele în interiorul elicopterului ar fi reușit să dea un apel de urgență, potrivit agenției semioficiale de știri Tasnim, care notează că apelul a crescut speranța că incidentul s-ar putea încheia „fără victime”.

Ministrul de Interne, Ahmad Vahidi, a confirmat pentru televiziunea de stat că a fost stabilit un contact radio cu elicopterul, lăsând însă să se înțeleagă că liniile de comunicație au fost ulterior întrerupte.

ADVERTISING

Ulterior, Mohsen Mansouri, oficialul care conduce căutările, a spus că atât unul dintre oficialii de pe elicopterul lui Raisi, cât și un membru al echipajului de zbor au reușit să contacteze autoritățile, de mai multe ori: „Acesta a fost unul dintre lucrurile care ne dau speranță”.

Cum s-au desfășurat acțiunile de căutare

  • Mai multe echipe diverse de salvatori încearcă să ajungă la fața locului, a spus ministrul de Interne, adăugând că aceștia înaintează greu, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În zonă plouă abundent, bate vântul și este ceață. Potrivit agenţiei IRNA, circa 46 de echipe având în dotare inclusiv drone şi câini de urmă au fost mobilizate pentru operaţiunile de căutare-salvare.
  • Mohammad Bagheri, șeful Statului Major al forțelor armate iraniene, a emis un ordin pentru ca toate echipamentele și capacitățile armatei, ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și ale forțelor de ordine să fie folosite pentru a găsi elicopterul prăbușit, în care se afla președintele.
  • Televiziunea de stat iraniană a difuzat primele imagini din zona unde ar fi survenit accidentul de elicopter, arătând membri ai Semilunei Roşii deplasându-se printr-o ceaţă densă. Condițiile meteo sunt atât de rele încât 3 dintre lucrători Semilunii Roșii din Iran sunt și ei dispăruți.
  • Un reporter al televiziunii de stat iraniene spune că, pe măsură ce se întunecă și se face mai frig, echipajele care se apropie de locul accidentului renunță la mașini și merg pe jos, deoarece în zonă drumurile nu sunt asfaltate și ploaia a făcut pământul noroios.
  • Căutările aeriene au fost sistate, după lăsarea întunericului, a declarat Babak Yektaparast, purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență. „Din păcate, continuarea operațiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceții intense în regiune”, a spus el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanțe.
  • Cel puţin 73 de echipe de salvare se află în zona în care s-a prăbuşit elicopterul, în apropiere de satul Tavil, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est, potrivit lui Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit Tasnim. Kolivand a declarat că "situaţia nu este bună", potrivit agenţiei iraniene de ştiri de stat IRNA..
  • Uniunea Europeană a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus EMS, în urma unei "cereri de asistenţă din partea Iranului", a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, într-o postare pe X.
  • Turcia a trimis echipe şi echipamente de căutare şi salvare pentru a ajuta la găsirea preşedintelui Iranului, Ebrahimi Raisi şi a ministrului iranian de externe. Un elicopter de căutare şi salvare cu cabina de pilotaj compatibilă cu ochelarii de vedere pe timp de noapte, 32 de persoane şi şase vehicule au fost trimise în Iran. Alți 15 salvatori au fost plasaţi în stare de alertă.
  • Luni dimineață, la mai bine de 18 ore de la prăbușirea elicopterului, acesta a fost găsit, ars aproape în totalitate. Nu există niciun semn de viață la locul accidentului, cei care se aflau în elicopter fiind găsiți morți.

Cauza accidentului

Televiziunea de stat avansează ipoteza că accidentul a avut loc din cauza condițiilor meteo extrem de dificile.

De unde venea Raisi

Raisi fusese în Azerbaidjan duminică dimineața, pentru a inaugura un baraj împreună cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Barajul este al treilea pe care cele două țări l-au construit pe râul Aras.

Iranul operează numeroase tipuri de elicoptere, dar sancțiunile internaționale fac dificilă obținerea de piese pentru ele. Flota aeriană militară a Iranului datează în mare măsură de dinainte de Revoluția Islamică din 1979.

Cine a fost Ebrahim Raisi

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi este președinte al Iranului din august 2021, când a fost învestit, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din iunie, marcate de un absenteism record, aminteşte AFP.

Raisi, 63 de ani, a fost anterior şef al Autorităţii judiciare a Iranului.

Un apropiat și loial aliat al Liderului Suprem al Iranului, Ali Khamenei, el era adesea văzut ca un potențial succesor al acestuia.

Ce se întâmplă dacă președintele moare sau este în incapacitate

În cazul unei morți subite, constituția iraniană spune că prim-vicepreședintele – care acum este Mohammad Mokhber – va prelua funcția de președinte, cu aprobarea liderului suprem.

Potrivit ierarhiei politice iraniene, șeful statului este liderul suprem Ali Khamenei, iar președintele este considerat șef al guvernului, al doilea comandant.

Dacă secundul moare, atunci prim-vicepreședintele va fi la conducere și în 50 de zile trebuie convocate alegeri, pentru desemnarea unui nou președinte. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇