Prima dezbatere electorală din cadrul alegerilor americane și importanța lor pentru lumea liberă

Prima dezbatere electorală din cadrul alegerilor americane și importanța lor pentru lumea liberă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prima dezbatere din cadrul campaniei alegerilor prezidențiale americane a avut loc la Cleveland, statul Ohio, Statele Unite ale Americii, marți 29 septembrie 2020.

Trump și Biden s-au confruntat în prima dezbatere televizată – una haotică, plină de întreruperi și atacuri la persoană (Video)

Deutsche Welle: Haos deprimant la primul duel televizat Trump - Biden

O dezbatere electorală neașteptat de slabă, între candidații mediocrii sau cel putin modești propuși de către Partidul Republican, respectiv de Partidul Democrat. Pe de-o parte am văzut un candidat gălăgios, populist, mincinos, grobian (numit pe bună dreptate, dar nelalocul lui de către Joe Biden, „clovn”). Donald Trump a provocat un haos intenționat din această dezbatere, deoarece realizările lui în cei aproape patru ani de mandat nu prea există sau sunt foarte puține, iar despre viziunea sa de viitor nici nu poate fi vorba.

First 2020 Presidential Debate between Donald Trump and Joe Biden

De altfel, în cei aproape patru ani de mandat prezidențial, acesta este cuvântul perfect care poate caracteriza administrația prezidențială condusă de el: haos. Un haos atât pe plan intern, dar care a creat haos și pe plan extern.

ADVERTISING

 Pe de altă parte, un contracandidat, Joe Biden, mult prea slab în comparație cu ceea ce ar avea nevoie America și lumea în momentul de față. În mod aproape inexplicabil, Partidul Democrat l-a aruncat în lupta electorală contra lui Donald Trump pe Joe „Sleepy” Biden în vârstă de 77 de ani.

Democrații au avut în lupta internă candidați care puteau face față mult mai bine acestor alegeri, dar mai ales viitoarelor provocări ale următorului mandat prezidențial: personaje politice ca Bernie Sanders (care avea o capacitate enormă de a mobiliza alegătorii tineri, pe cei din marile metropole americane, afro-americanii sau hispanicii, acesta intrând în luptă cu un program de „Medicare pentru Toți”, dar care a speriat cu auto-proclamatul său „socialism”), Elizabeth Warren (un politician cu experiență, cu un tonus politic mult peste cel al lui Joe Biden și în plus un candidat femeie care ar fi putut acumula mult electorat în această zonă) sau tânărul Pete Buttigieg (veteran pe câmpul de luptă din Afganistan, susținător al unei politici migraționiste bazate pe empatie, mai ales în cazul minorilor), erau o soluție mult mai viabilă, în opinia mea.

ADVERTISING

Am văzut un Joe Biden incapabil să îl pună la punct pe gureșul de la Casa Albă, să se impună în discuție, un candidat lipsit de tonicitate în discursul său, care de cele mai multe ori dă senzația că spune multe, dar nimic în fond.

În plus, dezbaterea a avut parte de un moderator (Chris Wallace, jurnalist Fox News), depășit total de gura mare și plină de prostii a lui Donald Trump, cel  care și-a întrerupt adversarul la aproape fiecare frază rostită de către acesta.

Se poate spune fără probleme că a fost o dezbatere despre nimic sau cel puțin despre nimic concret. Dezbaterile au rolul de a prezenta alegătorilor viziuni, idei, soluții. Americanii și lumea întreagă așteptau cu sufletul la gură această dezbatere. Statele Unite ale Americii sunt profund afectate de criza coronavirus, de dezastrele climatice, de rata mare a șomajului, de clivajul etnic dintre populația albă și cea afro-americană care a provocat nenumărate proteste în ultima perioadă (multe dintre ele violente), de izolarea politică față de restul lumii, de ingerințele externe în treburile interne etc.

Cât de importantă ar fi fost o dezbatere reală pe tema intervențiilor externe în cadrul alegerilor americane după scandalul ingerințelor rusești în alegerile americane din 2016. O dezbatere care să asigure cetățenii americani că votul lor este în siguranță și i-ar fi putut scoate din zona de confort pe cei convinși că votul lor nu contează.

ADVERTISING

Candidații la viitorul mandat de președinte al celei mai mari puteri din lume puteau și trebuiau să vină cu idei, perspective sau soluții practice, la multele provocări din societatea americană și de ce nu, din lume. În schimb, la cea mai urmărită dezbatere politică din lume am văzut doar acuze, jigniri, întreruperi...

Din păcate, farul democrației globale este extrem de bolnav, iar asta se răsfrânge asupra întregii lumi liberale, din ce în ce mai iliberală și plină de populiști și partide populiste, animate și de ceea ce se întâmplă în America.

Cu toate acestea, Joe Biden este, cu siguranță, favoritul celor care mai cred în democrație, pluralism, multilateralism, piața liberă, libera circulație, statul de drept, alegeri libere, drepturile omului, pacea mondială, lupta împotriva rasismului etc.

În același timp, Donald Trump este favoritul populiștilor de dreapta de pretutindeni care urăsc valorile enumerate mai sus. În acest sens Viktor Orban, premierul Ungariei, tocmai ce și-a afirmat susținerea publică pentru un nou mandat de președinte al lui Donald Trump. Dar cu siguranță s-ar bucura de victoria lui Donald Trump lideri de dreapta precum: Mateusz Morawiecki (premierul Poloniei), Matteo Salvini (liderul partidului populist de dreapta, italian, Lega Nord), Marine Le Pen (liderul Frontului Național, partidul francez ce susține o politică anti-migrație, anti-NATO sau anti-UE) sau deja celebrul partid anti-migraționist german AfD. Bineînțeles, de victoria lui Trump ar fi bucuros și fratele geamăn britanic, Boris Johnson.

Dacă liderii politici occidentali cu siguranță așteaptă o victorie a lui Joe Biden care să dezamorseze relațiile trans-atlantice, liderii politici iliberali așteaptă victoria lui Donald Trump, care le-ar asigura o susținere și mai mare a ideilor lor izolaționiste sau naționaliste.

Pentru Uniunea Europeană, miza este una imensă. De rezultatul alegerilor americane depinde și viitorul relațiilor din NATO, ONU sau alte structuri internaționale. Victoria lui Donald Trump ar putea da un impuls și mai mare liderilor statelor membre cu un discurs anti-comunitar. Astfel, criza politică internă UE ar putea fi afectată în sens pozitiv sau negativ de rezultatele alegerilor americane care vor avea loc la 3 noiembrie 2020.

Joe Biden nu este cu siguranță candidatul ideal, dar spre deosebire de Donald Trump, ar putea fi un președinte mai bun. În contrast cu Donald Trump, Joe Biden pare că poate înțelege care sunt problemele reale ale societății americane, în special, și ale lumii în general.

Iarăși în contradicție cu Donald Trump, Joe Biden pare mult mai dispus să colaboreze cu consilierii săi, cu experții din anumite domenii, în loc să ia decizii pripite și fără raționament. Rând pe rând, Donald Trump asta a făcut: a înlăturat toți experții pe care i-a avut la îndemână în momentele când nu a fost pe aceași lungime de undă cu ei și i-a înlocuit cu consilieri docili.

Un lider la orice nivel, cu atât mai mult liderul celei mai mari puteri globale, are nevoie de o echipă de experți în spate, o echipă care să îi construiască imaginea, discursul politic, să se asigure că acesta ia mereu cele mai bune și înțelepte decizii. Partidul Democrat are la îndemână acești experți pe care să îi pună în slujba lui Joe Biden, nu că Partidul Republican nu i-ar avea, dar vorba aceea „n-ai cu cine”.

Autor: Fredy Danciu-Teică, cititor SpotMedia.ro

Citiți și alte articole interesante despre alegerile din SUA:    

Agenții FBI au ascuns documente cheie din dosarul Rusia-alegeri SUA, de teamă să nu le descopere Trump   

Alegeri prezidențiale SUA: Americanii au început deja să îşi voteze viitorul preşedinte – Câteva state au deschis anticipat centrele de votare

Alegeri în SUA: Biden îl depăşeşte confortabil pe Trump în preferinţele electoratului latino-american


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇