Președintele din Sri Lanka, umilit pe aeroport când încerca să fugă din țară. Și familia sa a fost la un pas de linșaj

Președintele din Sri Lanka, umilit pe aeroport când încerca să fugă din țară. Și familia sa a fost la un pas de linșaj
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Gotabaya Rajapaksa a încercat să părăsească Sri Lanka, dar a fost nevoit să dea înapoi după ce ofițerii serviciului de imigrare l-au umilit, trimițându-l la coadă pentru ștampilarea pașaportului.

Angajații aeroportului nu i-au permis șefului statului să folosească terminalul VIP pentru a urca la bordul avionului cu care urma să plece spre Dubai. De teamă că lumea îl va linșa, președintele a părăsit aeroportul după ce a pierdut patru zboruri spre Emiratele Arabe Unite. Rajapaksa, soția lui și alți membri ai familiei au petrecut noaptea într-o unitate militară din apropierea aeroportului, relatează The Guardian.

Președintele din Sri Lanka a încercat de mai multe ori să plece din țară în ultimele zile, dar toate tentativele au eșuat. Guvernul indian a refuzat să acorde permisiunea de aterizare pe un aeroport civil a unui avion militar care ar fi urmat să-l transporte pe Rajapaksa, iar Statele Unite au refuzat să-i acorde o viză temporară, potrivit unor surse din cadrul ambasadei americane citate de presa locală.

Șeful statului a trăit mai mulți ani în Statele Unite și are un fiu și un nepot care locuiesc acolo. El a renunțat la dubla cetățenie americană pentru a candida la președinție, ceea ce înseamnă că acum nu este eligibil pentru o viză.

Potrivit unor oficiali citați de France-Presse, Rajapaksa plănuiește acum să plece cu o navă de patrulare a Pazei de Coastă, însă informația nu a fost confirmată.

Gotabaya Rajapaksa nu este singurul membru al familiei care a încercat fără succes să fugă din țară. Fratele sau mai tânăr, Basil Rajapaksa, fost ministru de Finanțe, acuzat de corupție, a fost împiedicat să se îmbarce, marți dimineață, într-un avion cu destinația SUA, via Dubai, după ce alți pasageri au protestat.

Angajații aeroportului au refuzat să-i permită folosirea serviciului de îmbarcare rapidă. Potrivit oficialilor, situația a degenerat, iar Basil Rajapaksa, care are și cetățenie americană, a părăsit aeroportul.

După ce s-a aflat că familia prezidențială a încercat să plece din țară, Curtea Supremă a primit o moțiune prin care să li se interzică să părăsească Sri Lanka lui Basil Rajapaksa, fratelui său mai mare, Mahinda Rajapaksa, forțat în luna mai să demisioneze din funcția de premier, actualului prim-ministru, Ranil Wickremesinghe, și altor demnitari care au servit regimul lui Gotabaya Rajapaksa.

Mai întâi fuga, apoi demisia

Gotabaya Rajapaksa, care urmează să demisioneze miercuri, după luni de proteste virulente în țară, se bucură de imunitate și nu poate fi arestat cât timp se află în funcție. Se pare că el vrea să părăsească mai întâi țara și apoi să-și dea demisia, pentru a evita arestarea.

Șeful statului a rezistat presiunii publice de a demisiona, dar după ce sute de mii de oameni au manifestat sâmbătă pe străzile din capitala Colombo, iar apoi protestatarii au pătruns în palatul prezidențial, acesta nu mai are decât opțiunea plecării de la putere. Demisia lui a fost anunțată mai întâi de șeful parlamentului, apoi de biroul premierului, însă președintele nu a făcut încă un anunț în acest sens.

Președintele este acuzat de corupție și ruinarea economiei sub regimul său care a împins țara spre faliment și a declanșat cea mai gravă criză financiară. El a fost acuzat și de crime de război, inclusiv de dispariția mai multor persoane în timpul războiului civil pe care l-a declanșat împotriva minorității Tamil în timpul mandatului său de ministru al Apărării. Conflictul sângeros s-a încheiat în 2009. Timp de peste un deceniu, acuzațiile la adresa lui nu au fost aduse în fața Justiției.

Ce urmează în țara devastată de criză

Un guvern interimar de uniune națională ar urma să preia conducerea țării după plecarea de la putere a lui Rajapaksa, când întreg cabinetul acestuia va demisiona. Samagi Jana Balawegaya, care a pierdut alegerile prezidențiale din 2019 în fața lui Rajapaksa, a anunțat că este dispus să preia funcția de președinte.

Parlamentul din Sri Lanka se va întruni din nou vineri, iar pe 20 iulie va desemna noul președinte al țării.

Cabinetul interimar ar urma să guverneze între șase și opt luni până când țara își va permite să organizeze alegeri parlamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇