Capitala Elveției, Berna, analizează un proiect pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional. Este o abordare radicală a războiului împotriva drogurilor, care nu a mai fost testată în altă parte.
Parlamentul de la Berna susține ideea, care însă trebuie să treacă de opoziția administrației orașului și va necesita, de asemenea, o modificare a legislației naționale, scrie Reuters.
Politica în materie de droguri evoluează în întreaga lume. Statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor cantități mici de cocaină în 2021.
Multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai au pedepse cu închisoarea pentru deținere de droguri, inclusiv cocaină. Dar nu s-a mers nicăieri atât de departe precum propunerea aflată în discuție la Berna.
Elveția își reexaminează poziția față de acest drog, după ce unii politicieni și experți au criticat interdicțiile totale, afirmând că sunt ineficiente. Propunerea - în prezent în fază incipientă - vine în continuarea încercărilor în curs de desfășurare privind autorizarea vânzării legale a canabisului.
„Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să căutăm idei noi”, a spus Eva Chen, membru al consiliului de la Berna din partea Partidului Alternativ Stânga, co-inițiatoare a propunerii.
„Controlul și legalizarea pot face bine”
Elveția are unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa, în funcție de nivelurile de droguri ilicite și de reziduuri ale acestora din apele reziduale, iar Zurich, Basel și Geneva se află în primele 10 orașe din Europa.
Orașele elvețiene, inclusiv Berna, înregistrează, de asemenea, un consum în creștere, în timp ce prețurile cocainei s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, potrivit Addiction Switzerland, o organizație neguvernamentală.
„Avem multă cocaină în Elveția, la cele mai mici prețuri și la cea mai înaltă calitate pe care am văzut-o vreodată. Poți obține o doză de cocaină cu aproximativ 10 franci, nu cu mult mai mult decât prețul unei beri”, a declarat Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland.
"Cocaina poate pune viața în pericol. Consecințele unei supradoze, dar și intoleranța chiar și la cele mai mici cantități pot duce la deces", a spus guvernul de la Berna.
Eva Chen a declarat că este prea devreme pentru a spune cum se va dezvolta acest proiect pilot, inclusiv unde va fi vândută cocaina sau cum va fi obținută.
„Suntem încă departe de potențiala legalizare, dar ar trebui să urmărim abordările. De aceea, solicităm o schemă pilot supravegheată științific”, a spus ea.
Este necesară schimbarea legislației
Pentru ca un astfel de proces să aibă loc, Parlamentul ar trebui să modifice legea care interzice consumul de droguri în scopuri recreative. Orice legalizare a drogurilor ar fi însoțită de controale și campanii de informare, a spus Chen.
Părerile experților sunt împărțite, unii dintre ei fiind preocupați de potențialele pericole.
„Cocaina este una dintre cele mai puternice substanțe care creează dependență”, a spus Boris Quednow, lider de grup al Centrului de Cercetare Psihiatrică al Universității din Zurich.
Riscurile sunt diferite de cele produse de alcool sau canabis, provocând afecțiuni ale inimii, accidente vasculare cerebrale, depresie și anxietate.
Pe de altă parte, Thilo Beck, de la Arud Zentrum for Addiction Medicine, cel mai mare centru pentru tratamentul dependenței din Elveția, crede că este timpul pentru o altfel de politică față de cocaină.
„Cocaina nu este sănătoasă – dar realitatea este că oamenii o consumă”, a spus Beck. „Nu putem schimba asta, așa că ar trebui să încercăm să ne asigurăm că oamenii o folosesc în cel mai sigur și cel mai puțin dăunător mod.”