Povestea tragică a bancherului care a salvat Kievul. Ucrainenii l-au executat și apoi l-au decorat

Povestea tragică a bancherului care a salvat Kievul. Ucrainenii l-au executat și apoi l-au decorat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În martie 2022, membrii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au ucis pe Denis Kireev, un fost bancher și participant la prima rundă de negocieri pentru pace cu Rusia.

Inițial, s-a anunțat că a fost împușcat în timp ce era arestat sub suspiciunea de trădare. Ulterior, s-a aflat că el colabora cu Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina și a fost ucis dintr-o „neînțelegere”.

Denis Kirev și-a început cariera în finanțe la începutul anilor 2000, lucrând cu structurile locale ale unor importante bănci occidentale precum Credit Lyonnais, Citibank și ING, scrie Wall Street Journal citat de Meduza. El a fost atras de spionaj în 2003, când o rudă a devenit adjunctul serviciului de informații al Ucrainei.

După mai mulți ani petrecuți în sistemul bancar, Kireev a început să colaboreze cu oamenii de afaceri din regiunea Donețk, Andrii și Serghei Kliuev. Cei doi frați făceau parte din anturajul lui Viktor Ianukovici, care ulterior a devenit președintele Ucrainei.

ADVERTISING

Un bancher fascinat de spionaj

În primii ani ai mandatului lui Ianukovici, Andrii Kliuev a deținut funcția de vicepremier al Ucrainei (2010-2012) și secretar al Consiliului Național de Securitate și de Apărare al Ucrainei (2012-2014). În aceeași perioadă, Kireev a fost membru al Consiliului de Supraveghere al Ukreximbank și prim-adjunct al Consiliului Băncii de Economii de Stat a Ucrainei.

După înlăturarea de la putere a lui Ianukovici, în 2014, frații Kliuev au părăsit Ucraina. Colegii lui Kireev au spus că acesta i-a ajutat să-și retragă o parte din bunurile pe care le dețineau în țară. În același timp, bancherul a început să dezvolte legături cu oameni de afaceri și membri ai serviciilor secrete din Rusia.

În primăvara lui 2021, când Rusia a început să-și adune trupele la granița Ucrainei, șeful Direcției Principale de Informații a armatei l-a convocat pe Kireev la sediu și i-a propus să înceapă să lucreze cu spionajul ucrainean.

ADVERTISING

"Avea cercul necesar de cunoștințe. Tranzacțiile financiare treceau pe la el, așa că avea legături cu toată lumea, inclusiv cu oameni foarte influenți", a explicat Kiril Budanov pentru WSJ.

Fascinat de lumea spionajului, Kireev a acceptat propunerea și a început să călătorească frecvent în Rusia. "Avea informații despre orice. Lumea spionajului și lumea afacerilor sunt mereu conectate", a spus Budanov.

"Dacă nu era Kireev, Kievul ar fi căzut"

Șeful spionajului din armata ucraineană a povestit că Denis Kireev a aflat despre planurile de invazie ale rușilor în vara lui 2021 și a fost primul care a tras semnalul de alarmă.

În februarie, când războiul părea inevitabil pentru mulți, Kireev urma să plece cu familia în vacanța pe care o făcea anual în Alpi, dar pe 19 februarie s-a răzgândit. "Dacă mă duc în vacanță, n-o să mă mai pot privi în oglindă", i-a spus soției atunci.

ADVERTISING

Cinci zile mai târziu, pe 23 februarie, Kireev i-a transmis lui Budanov un mesaj extrem de important: președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. În același timp, bancherul a avertizat că rușii plănuiau un desant al trupelor de parașutiști lângă aeroportul Antonov, cunoscut ca Hostomel, situat la 25 de kilometri de Kiev, pentru a-l folosi ca rampă de lansare a asediului asupra capitalei Ucrainei.

Budanov a spus că mesajul lui Kireev a contribuit la apărarea îndârjită a Kievului, întrucât ucrainenii au avut destul timp să transfere trupe care să apere aeroportul. "Dacă nu era Kireev, Kievul ar fi căzut", este convins Budanov.

Când planurile rușilor pentru cucerirea rapidă a Ucrainei au eșuat, Kievul și Moscova au început negocierile.

Prima rundă a avut loc pe 28 februarie. Cum Kireev avea relații în ambele tabere și îi cunoștea personal pe unii dintre membrii delegației ruse, Budanov l-a invitat să participe la negocieri. Bancherul nu dorea, fiindcă și-ar fi deconspirat astfel legătura cu serviciile de informații ucrainene, dar până la urmă a acceptat. "La naiba. Dacă patria o cere, o să mă duc", a spus el, potrivit unui membru al gărzii sale de protecție.

După negocieri, Kireev a avut o lungă discuție cu Budanov. Acesta l-a avertizat pe bancher că, întrucât activitățile sale de spionaj au fost dezvăluite, era în pericol. Cu toate acestea, i-a cerut lui Kireev să ia parte și la a doua rundă de negocieri cu rușii, programată pe 3 martie.

Întâi trădător, apoi erou

Într-un interviu pentru WSJ, Budanov a spus că în ajunul întrevederii Kireev a primit un telefon de la șeful contrainformațiilor din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) care i-a cerut să se întâlnească cu el. Motivul pentru care această întâlnire nu a mai avut loc nu este precizat.

Ceea ce se cunoaște este că a doua zi, când Kireev s-a dus la sediul SBU, de unde urma să plece în Belarus pentru negocierile cu rușii, el și-a avertizat echipa de protecție că ofițerii SBU ar putea încerca să-l rețină și să nu opună rezistență.

Kireev a fost reținut în centrul Kievului, lângă Catedrala Sf. Sofia. O oră și jumătate mai târziu, cadavrul lui zăcea pe o stradă. Presa ucraineană a scris că a fost împușcat în cap în timpul arestării, însă echipa lui de securitate a declarat că nimeni nu a opus rezistență în fața agenților SBU.

Ulterior, agenția a anunțat că incidentul s-ar fi putut petrece din cauza unei "confuzii" între serviciile de informații ucrainene. Cei de la SBU îl suspectau pe Kireev de trădare, fiindcă nu li s-a spus că el era autorizat să mențină contactele cu spionajul rus.

Totuși, nu se știe de ce Kireev a fost lichidat după ce arestare, când contraspionajul ucrainean l-ar fi putut interoga pentru a extrage informații.

Pe 5 martie, Direcția Principală de Informații a Ucrainei a scris într-un comunicat de presă că Denis Kireev a murit într-o misiune specială.

Președintele Ucrainei l-a decorat, printr-un decret, cu Ordinul Bogdan Hmelnițki gradul III pentru "merite speciale în apărarea suveranității statului", iar după câteva zile acesta a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Baikove din Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇