Povestea pompierului aflat în timpul liber care a încercat să-l resusciteze pe pilotul avionului căzut în Lacul Colibiţa

Povestea pompierului aflat în timpul liber care a încercat să-l resusciteze pe pilotul avionului căzut în Lacul Colibiţa

Paul Emanuel Ceuşan, sergent major la ISU Bistriţa, este cel care, alături de un prieten, a ajuns primul la victimele accidenului aviatic de la Lacul Colibiţa.

Tânărul de 21 de ani a povestit pentru News.ro clipele dramatice din primele momente de după accident când a încercat să ajungă cât mai repede la victime. A reuşit acest lucru cu o barcă cu motor pentru că se afla în apropiere, fiind în timpul liber.

El a explicat ce a văzut chiar cu câteva minute înainte de accident, cum avionul de mici dimensiuni zbura la o distanţă foarte mică de lac şi cum aripa stângă a aparatului a atins apa.

ADVERTISING

Salvatorul a spus că cineva de la mal a strigat că pilotul ar fi deja mort şi că nu are rost să intervină, însă că şi-a continuat negreşit încercarea de a-l salva pe bărbat, fiind paramedic.

„Noi eram pe ponton, eram cu un coleg. O trecut prima dată avionul pe deasupra noastră, la o înălţime foarte mică, o trecut a doua oară şi o vrut să facă o curbă spre stânga şi să se ridice. Atunci când o făcut curba, o atins cu o aripă, cu aripa stângă o atins apa şi s-a prăbuşit. Am luat o barcă cu motor şi am mers la locul accidentului.

ADVERTISING

Am ajuns acolo, 2 bărbaţi înotau cu el, l-au ridicat, eu cu colegul meu l-am luat pe vapor la noi, am sunat la 112 şi le-am spus de accidentul de pe Lacul Colibiţa, că am o persoană în stop cardio-respirator şi am început resuscitarea exact în momentul în care am sunat, am început resuscitarea la ora 10 şi 3 minute.

Colegul meu a întors barca şi am revenit la pontonul de la care am plecat. Am început resuscitarea exact în barca în care l-am urcat”, a relatat Paul Ceuşan despre primele momente în care a intervenit la faţa locului.

ADVERTISING

A improvizat cu un tricou pentru a face ventilație

Resuscitarea începută imediat este o procedură extrem de importantă. Pompierul de la ISU Bistriţa spune că, fiind în timpul liber şi neavând la îndemână aparatură de specialitate, a fost nevoit să improvizeze cu un tricou pentru a putea face ventilaţie victimei.

„Mi-am pus tricoul pe faţa lui şi mi-am făcut mâna ca o pâlnie”, a spus Paul Ceuşan. În echipamentele de specialitate este un anumit material care se foloseşte în cazul care nu se poate ventila cu balonul. „Pe moment, am făcut cu ce am avut”, a precizat Paul Ceuşan.

„Am făcut manevrele, i-am pus mâna la carotidă să văd dacă are puls, domnul era un pic supraponderal, se simţea un pic de puls, dar foarte slab”, a precizat salvatorul.

La elicopter, însă, pilotul a făcut din nou stop cardio-respirator iar salvatorii au fost nevoiţi să-l coboare din aparatul de zbor din cauza locului strâmt, pentru a-i face din nou manevrele de resuscitare. Din păcate, victima nu a mai răspus acestora şi s-a stins.

Tânărul a mai povestit că a fost impresionat de ceea ce l-a rugat prietenul său, care nu este salvator, atunci când l-a văzut pe bărbatul din avion că nu are semne vitale.

„Ce m-o impresionat a fost momentul în care Marian, prietenul meu, a spus: „Paul, trezeşte-l!”, el nemaiîntâlnind aşa ceva, şi eu i-am răspuns: „Îmi dau toate puterile să îl trezesc!”, a spus Paul Ceuşan. El a subliniat că acesta este cel mai grav accident la care a intervenit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇