România sare în ajutorul țărilor din sudul Europei care se confruntă cu ample incendii de vegetație. Un alt modul specializat al IGSU pleacă luni în Grecia, iar pompierii români luptă cu flăcările și în Franța și insula ei Corsica.
În Franța, cei 40 de pompieri militari români pre-poziţionaţi intervin, sub coordonarea ofiţerului de legătură francez, pentru stingerea unui incendiu forestier izbucnit în localitatea Chanousse, la aproximativ 200 km distanţă faţă de baza de operaţii.
"Colegii noştri intervin alături de omologii francezi pentru localizarea şi limitarea flăcărilor care ameninţă comunităţile, cu 4 autospeciale de stingere şi 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă. Misiunile desfăşurate se realizează sub directa coordonare a ofiţerului de legătură francez şi vor consta în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum şi menţinerea unei linii de protecţie între frontul incendiului şi zona neafectată", arată comunicatul de presă al Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) citat de News.ro.
Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, în intervenţie sunt alocate şi aeronave de stingere, pentru efectuarea recunoaşterilor din aer şi acoperirea optimă a suprafeţelor afectate.
În insula Corsica, începând cu ora 14:15, modulul national specializat pentru stingerea incendiilor de pădure a fost alertat, prin intermediul ofiţerului de legătură francez, pentru stingerea unui incendiu forestier izbucnit în apropierea localităţii Corte, iar la misiunea de stingere a incendiilor participă mai mulţi pompieri români.
Totodată, pentru efectuarea recunoaşterilor din aer şi acoperirea cu eficientă a întregii suprafeţe afectate, la intervenţie au fost alocate două elicoptere cu sistem bambi bucket şi două avioane de stingere tip canadair.
Conform prognozei pentru ziua de astăzi, 21 august, riscul apariţiei incendiilor de pădure este unul ridicat, arată comunicatul de presă al IGSU.
Misiunile desfăşurate de pompierii români sunt realizate "sub directa coordonare a ofiţerului de legătură francez şi vor consta în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, menţinerea unei linii de protecţie între frontul incendiului şi zona neafectată".
Pe 15 august, România a trimis în Corsica un modul specializat de stins incendii de pădure, format din 20 de militari, în cadrul programului de pre-poziţionare.
De asemenea, România trimite luni în Grecia un alt modul specializat de stins incendii de pădure, pentru derularea misiunilor de localizare şi stingere a incendiilor de pădure care pun în pericol viaţa comunităţilor şi bunurile acestora, a anunțat IGSU.
Premierul a convocat, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care a adoptat o hotărâre în acest sens. Astfel, un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure compus din 56 de persoane cu 12 mijloace de intervenţie din IGSU şi unităţilor subordonate.
"Astfel, în cursul zilei de astăzi, 56 de pompieri, cu 10 autospeciale de stingere (8 de 3.000l, 2 de 10.000l), 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă şi 1 autocar au început deplasarea, pe cale terestră, de la sediul USISU-Ciolpani, cu destinaţia Alexandroupolis - Feres.
*Durata misiunii este pe o perioadă de 4 - 10 zile. Hotărârea a fost aprobată de CNSU având în vedere solicitarea autorităţilor din Republica Elenă, transmisă în data de 20.08.2023 prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională în contextul incendiilor de pădure existente în această ţară, precum şi cu informarea prealabilă a preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis", arată comunicatul de presă al IGSU.
Potrivit sursei citate, intenţia de sprijin din partea României a fost transmisă, în data de 20 august, către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact.