Peste jumătate dintre românii care au participat la un sondaj IRES consideră că măsurile de relaxare care au intrat în vigoare la 15 mai au fost luate la momentul potrivit.
Peste un sfert însă cred că s-au luat prea târziu, iar 17% sunt de părere că au venit prea repede.
În același timp, 3 din 10 români sunt de părere că toate restricțiile ar trebui ridicate cât mai curând, se mai arată în sondaj.
Cum au profitat românii de relaxarea restricțiilor
Sondajul mai arată că peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor, cu precădere bărbații, tinerii, respondenții cu studii medii și superioare și cei care locuiesc în orașe.
Cei mai mulți au renunțat la purtarea măștii în spațiile publice deschise (66%), aproape un sfert (23%) au circulat după ora 22:00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere.
Alți 9% s-au plimbat, 5% au mers la cumpărături după ora 21:00, iar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.
Care au fost restricțiile cel mai greu de suportat
În ceea ce privește restricția cel mai dificil de respectat în pandemie, 17% dintre participanții la studiu au spus că masca (12% au indicat purtarea măștii în general, iar 5% purtarea acesteia în interior), în timp de 40% indică diferite restricții legate de circulație și deplasări.
Alți 9% spun că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanțarea fizică și care au impus lipsa contactului cu cei dragi.
Ce obiceiuri vor păstra românii și după relaxarea restricțiilor
95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini și după relaxarea restricțiilor și trei sferturi vor respecta distanțarea fizică.
Totodată, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție.
Aproape un sfert (24%) dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români (19%) susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.
În repetate comunicări publice, autoritățile au anunțat că unele măsuri viitoare de relaxare vor fi condiționate de atingerea unei rate de vaccinare.
Întrebați dacă acest lucru îi determină să își schimbe opinia despre vaccinare, 18% au spus că aceste declarații le schimbă părerea: 12% dintre români spun că anterior erau împotriva vaccinării, dar aceste declarații i-au făcut să fie favorabili, în timp ce 6% erau anterior favorabili, dar acum sunt împotrivă.
Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare.
Sondajul a fost realizat în perioada 18 - 21 mai 2021 pe un eșantion de 1.341 de persoane de 18 ani și peste. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,7%.
Puteți vedea AICI întregul sondaj IRES