Peste 160 de replici ale cutremurelor din Oltenia. Seismele din Turcia au fost "picătura care a umplut paharul"

Peste 160 de replici ale cutremurelor din Oltenia. Seismele din Turcia au fost "picătura care a umplut paharul"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 160 de replici ale cutremurelor care au avut loc luni şi marţi în Oltenia s-au înregistrat până în prezent. Acestea s-au produs destul de des, cam la un sfert de oră, a declarat, miercuri, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

„Ca urmare a cutremurelor de ieri şi de alaltăieri, cutremurul de 5,2 şi cutremurul de 5,7, produse la nord de Târgu Jiu, până în prezent s-au înregistrat 160 de replici, localizate de colegii care se ocupă cu partea de prelucrare a datelor.

ADVERTISING

Cutremurele se produc destul de des, aşa, cam la un sfert de oră sau chiar şi mai des. Magnitudinea cutremurelor s-a situat în marja de 1 până la 3,5", a spus Ionescu într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că o echipă de specialişti de la INCDFP a plecat în zona unde s-au produs cutremurele pentru a îndesi reţeaua de staţii seismice.

"Zona respectivă este monitorizată cu 5 staţii seismice (…) pe partea de sud. Vom instala staţii în zona epicentrală, în partea de nord şi de sud, staţii seismice pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă. Şi, de asemenea, pe lângă aceste staţii seismice care au două tipuri de senzori, care pot să înregistreze cutremure, avem şi un senzor prin care, pe baza măsurătorilor, estimăm pagubele în zona respectivă. Facem aceste lucruri ca să obţinem cât mai multe date pentru cercetările următoare şi investigaţiile pe care dorim să le facem", a explicat directorul institutului.

ADVERTISING

La rândul său, directorul ştiinţific de la institut, Mircea Radulian, a reiterat că este o zonă seismică cunoscută, care a fost chiar definită într-o lucrare în anul 2014.

Mihai Diaconescu, seismolog la INCDFP, a subliniat că, dacă replicile scad în magnitudine şi în număr, înseamnă că "că zona merge spre liniştire". Totodată, întrebat despre o posibilă influenţă a cutremurelor din Turcia, el a răspuns că acestea au fost cel mult "picătura care a umplut paharul".

"Cutremurele din Turcia, dacă au influenţat vreo clipă producerea vreunui cutremur de pe teritoriul României, au fost picătura care a umplut paharul şi nu cauza principală de generare a cutremurului. E o diferenţă foarte mare. Energia care a putut fi transportată de acele unde seismice nu a fost suficient de mare pentru a genera cutremurul în sine, ci a fost o picătură care s-a aşezat pe pahar şi a dat pe dinafară. Cam asta ar fi comparaţia cea mai corectă", a punctat Diaconescu.

ADVERTISING

Primăria Târgu Jiu şi Prefectura vor relua activităţile cu publicul

Primăria Târgu Jiu şi Prefectura Gorj vor relua de joi, activităţile cu publicul, după ce au fost suspendate începând de marţi seara în urma cutremurului de 5,7 produs la nivelul judeţului.

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat, pentru Agerpres, că au fost expertizate atât sediul instituţiei, cât şi cel al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, clădirile nereprezentând un pericol pentru cetăţeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇