Proteste de amploare în ziua înmormântării lui Shinzo Abe (Foto & Video)

Proteste de amploare în ziua înmormântării lui Shinzo Abe (Foto & Video)

Japonia își ia marți rămas bun de la fostul premier Shinzo Abe și peste 1.000 de oameni au ieșit în stradă să protesteze față de costul mare al funeraliilor.

Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, a fost împușcat mortal în timpul unui discurs electoral în iulie, uimind o națiune în care atacurile armate sunt extrem de rare.

Peste 4.300 de invitați sunt așteptați să participe la funeraliile ce au loc în Tokyo, inclusiv demnitari străini, precum vicepreședintele SUA Kamala Harris și premierul indian Narendra Modi, scrie CNN.

ADVERTISING

Cenușa lui Abe a fost dusă la Nippon Budokan Arena, unde Guvernul a redat un omagiu video în care îi onorează viața și cariera. Premierul Fumio Kishida a rostit apoi un discurs comemorativ, lăudând „curajul” și dăruirea lui Abe.

Poliția a sporit securitatea în zonă, presa locală raportând că aproximativ 20.000 de ofițeri de poliție vor fi dislocați pentru a menține ordinea. Dar, cu toate acestea, deja au izbucnit altercații între poliție și manifestanți.

Peste 1.000 de oameni au ieșit în stradă

Marți dimineața, mulțimi de oameni s-au aliniat în fața locurilor memoriale pentru a lăsa flori și pentru a-i aduce un omagiu lui Abe, care a dominat politica japoneză timp de o generație.

ADVERTISING

Însă alte peste 1.000 de persoane au ieșit în stradă în cadrul unor proteste anti-funeralii, ilustrând o profundă divizare publică cu ocazia acestui eveniment, prima înmormântare de stat a unui lider japonez din 1967.

Manifestanții scandează diverse sloganuri, iar liderii protestatarilor continuă să îndemne oamenii să li se alăture. Au existat și momente tensionate, cu mai multe confruntări între demonstranți și poliție.

ADVERTISING

De la asasinarea lui Abe, țara s-a confruntat cu o inflație în creștere și dezvăluiri conform cărora jumătate dintre membrii partidului de guvernământ al Japoniei au avut legături cu controversata Biserică de Unificare, care a primit reacții negative din cauza practicilor de strângere de fonduri.

Unii critici au indicat politicile nepopulare ale lui Abe drept motiv de nemulțumire și s-au întrebat de ce atât de mulți bani de la contribuabili se duc pe înmormântarea sa – care va costa aproximativ 12 milioane de dolari (1,66 miliarde de yeni) – într-un moment de tensiune economică acută.

„A fost o tragedie că Abe a fost împușcat și și-a pierdut viața, dar nu ar trebui să-l facem un erou din această tragedie”, a declarat un protestatar, Shinsaku Nohira, pentru CNN.

„Cel puțin jumătate din populația Japoniei este împotriva acestei înmormântări de stat, așa că vreau ca oamenii din Guvern să știe că există cetățeni în Japonia care se opun acestui eveniment”, a spus un alt manifestant.

Un sondaj de opinie realizat de NHK la începutul lunii septembrie a arătat că 57% dintre respondenți se opun înmormântării de stat, comparativ cu 32% care o susțin – iar restul au spus că nu știu sau au refuzat să răspundă.

Premierul Fumio Kishida a încercat să liniștească oamenii, spunând că o înmormântare de stat pentru Abe este „potrivită”, având în vedere realizările sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇