Percheziţii la Universitatea Titu Maiorescu, pentru vânzarea ilegală de apartamente, în centrul Capitalei. UPDATE Reacţia universităţii

Percheziţii la Universitatea Titu Maiorescu, pentru vânzarea ilegală de apartamente, în centrul Capitalei. <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacţia universităţii

Universitatea Titu Maiorescu are parte de percheziții miercuri dimineața. Persoane din conducere sunt suspectate că au vândut ilegal apartamente din căminele studenţeşti.

Perchezițiile sunt efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București.

Este vorba despre descinderi ale anchetatorilor la 14 adrese, dintre care o unitate de învățământ superior privat, la sediile/punctele de lucru ale unor firme, precum și la locuințele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual și abuz în serviciu.

Un comunicat al Poliției precizează că vor fi puse în aplicare 32 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituții publice, notari publici și societăți comerciale.

Ar urma să fie ridicate documente și de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 și Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

UPDATE  Surse din anchetă afirmă pentru News.ro că universitatea a concesionat de la PMB un teren, pe care, conform contractului, ar fi urmat să fie construite un cămin şi un spital. Însă contractul nu a fost respectat, iar un imobil a fost construit ca bloc de locuinţe.

ADVERTISING

Mai multe persoane, inclusiv din conducerea universităţii, ar fi cumpărat apartamente în acest bloc, la preţuri preferenţiale.

Conform surselor citate, este vorba despre aproximativ 40 de apartamente.

Actul de concesiune încheiat între Primăria Capitalei şi Universitatea Titu Maiorescu avea ca obiect un teren în suprafaţă de 6.010,47 mp situat în Bd. Gh. Şincai nr. 16, sector 4.

Hotărârea CGMB pe această temă făcea referire la concesionarea fără licitaţie publică a unui teren necesar realizării de cămine studenţesti, spital universitar si servicii. Redevenţa anuală a concesiunii a fost calculată la aproximativ 15.000 de euro/an.

Ulterior, universitatea şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona terenul respectiv.

”În urma verificării situaţiei juridice a terenului, suprafaţa concesionată a rămas de 6.010,47 mp, formată din 2 loturi teren de respectiv 5.894,61 mp şi 115,86 mp.

Ulterior, datorită suprapunerilor cu alte proprietati, suprafata lotului 1 de 5.894,61 mp s-a diminuat la 5.214,00 mp, iar ca urmare a deblocarii căii de acces Aleea Borcea (475 mp), suprafaţa a devenit 4.739,00 mp”, indica expunerea de motive a deciziei de vânzare.

ADVERTISING

Informaţiile oficiale despre anchetă

Ancheta vizează persoane din conducerea Universităţii Titu Maiorescu din Capitală:

”Din cercetări a reieșit că, din anul 2010 și până în prezent, persoane cu atribuții de conducere din cadrul unei unități de învățământ superior privat ar fi săvârșit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acțiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acțiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unității unor operațiuni speculative, operațiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obținut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unității și fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învățământ și o instituție publică.

De asemenea, în aceeași perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unității de învățământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial (2 societăți administrate de aceeași persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unității de învățământ și persoana care asigura conducerea acestor societăți”.

ADVERTISING

Contractele au o valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

Într-o reacţie la acuzaţiile vehiculate, Universitatea Titu Maiorescu a precizat că toate actele şi contractele au fost şi sunt realizate în condiţii de "deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare" şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii.

"Universitatea este proprietara terenurilor şi construcţiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor.

Toate actele şi contractele desfăşurate în cadrul Universităţii - inclusiv cele aflate în atenţia organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 - au fost şi sunt realizate în condiţii de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de "ilegalităţi", "delapidări", "trafic", "fals intelectual" etc., aşa cum se afirmă în unele medii", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii universităţii.

Aceştia îşi exprimă "deplina încredere" în demersurile făcute de organele în drept privind investigaţiile desfăşurate la sediul instituţiei de învăţământ superior cu privire la "o serie de suspiciuni de natură imobiliară şi economică".

"Referitor la investigaţiile desfăşurate la sediul Universităţii 'Titu Maiorescu' cu privire la o serie de suspiciuni de natură imobiliară şi economică, Universitatea îşi exprimă deplina încredere în demersurile făcute de organele în drept sub semnul legalităţii şi în numele stabilirii adevărului. Universitatea cooperează pe toate planurile cu reprezentanţii instituţiilor statului pentru realizarea actului de justiţie, dorind, în egală măsură, prezentarea corectă a situaţiei în mediul public", afirmă reprezentanţii universităţii.

În comunicat se mai precizează că Universitatea Titu Maiorescu este o instituţie de învăţământ superior particulară, care nu operează cu bani publici.

"Universitatea 'Titu Maiorescu' îşi exprimă dezacordul pentru modul tendenţios în care acţiunile de cercetare care o vizează au fost şi sunt prezentate în mass-media: titluri şocante, sub semnul senzaţionalului, care nu urmăresc adevărul, ci doar ratingul, ştiri preluate ad litteram din mediul online, care abundă în informaţii şi date neadevărate, imagini cu descinderi de mascaţi, însoţiţi de câini-lupi, la sediul Universităţii (imagini de arhivă fără legătură cu campusul universitar).

Toate acestea constituie o manieră incorectă şi abuzivă, sub semnul fake-news, de a prezenta o situaţie aflată în investigare de organele abilitate. Astfel de abordări denotă, pe lângă indiferenţa faţă de adevăr, încălcarea normelor obligatorii ale deontologiei profesionale.

Nu este lipsit de importanţă faptul că aceste atacuri concertate împotriva Universităţii, înainte de concluziile cercetării, se desfăşoară într-o perioadă importantă a anului universitar, aceea a sesiunii de admitere din iulie 2021", afirmă sursa citată.

Universitatea Titu Maiorescu susţine că rămâne deschisă cooperării cu reprezentanţii instituţiilor statului, punând la dispoziţia acestora, cu "deplină transparenţă", toate informaţiile şi datele necesare.

"În acelaşi timp, îşi exprimă dorinţa de restabilire a adevărului, subliniind necesitatea sancţionării, legale şi morale, a actelor de dezinformare publică. Prin astfel de abordări, este profund afectată în spaţiul public imaginea Universităţii 'Titu Maiorescu', una dintre universităţile importante ale ţării, recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru calitatea studiilor, pentru seriozitate şi competitivitate pe plan academic şi profesional", se mai arată în comunicat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇