Parlamentul a adoptat noi reguli pentru eliminarea păcănelelor, după ce unii primari au încercat să fenteze legea

Parlamentul a adoptat noi reguli pentru eliminarea păcănelelor, după ce unii primari au încercat să fenteze legea

Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege care prevede noi reguli pentru eliminarea păcănelelor, după ce unii primari au încercat să fenteze legea.

Legea interzice în prezent localităților sub 15.000 de locuitori să dețină săli de joc.

Astfel, desfăşurarea fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc ori desfăşurarea acestora într-un spaţiu amplasat într-o localitate cu o populaţie mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

ADVERTISING

Este vorba despre un amendament admis la proiectul de lege iniţiat de către deputatul PSD Alfred Simonis.

Un alt amendament prevede dosar penal pentru cei ce emit adeverinţe prin care se atestă în fals că unitatea administrativ-teritorială în care se află are peste 15.000 de locuitori.

„Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, prevede amendamentul.

ADVERTISING

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunțat luni că noi amendamente vor fi aduse la legea care elimină păcănelele din localități, după ce au apărut confuzii privind termeni din lege, iar unii primari eliberează adeverințe de funcționare în localități care au sub 15.000 de locuitori, mizând pe faptul că nu există sancțiuni penale.

El a explicat că astăzi, deşi în România este interzisă activitatea sub 15.000 de locuitori pentru aceste jocuri de noroc, „există câteva (localități – n.r.), puţine, în care primarii eliberează adeverinţe că au peste 15.000 de locuitori, deşi nu au şi există operatori economici care păstrează deschise locaţiile, chiar şi fără această adeverinţă”.

ADVERTISING

Potrivit lui Simonis, o altă modificare adusă legii este reglementarea clară a ceea ce înseamnă unitate administrativ-teritorială, având în vedere că unii primari au interpretat unitatea administrativ-teritorială ca fiind județul, județele având toate peste 15.000 de locuitori.

Modificarea va specifica faptul că este vorba de o localitate, iar numărul de locuitori va fi raportat la ultimul recensământ, din 2021.

„Practic, după ce această lege va intra în vigoare, eliminăm orice vulnerabilitate a primei legi votate şi se vor închide şi cele 5% care nu s-au închis în localităţile de sub 15.000 de locuitori. Este o nouă lovitură pe care o dăm industriei jocurilor de noroc”, a declarat Simonis.

El a mai spus că ”făcând o faptă penală, poliţia poate veni să cerceteze”.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea merge la promulgare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇