Parchetul European (EPPO) a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că dosarul achiziției de vaccinuri în Uniunea Europeană ține de competența sa. Procedura penală belgiană prevede, însă, că dacă infracțiunile sunt comise pe teritoriul acestei țări, acestea intră în competența sa.
Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, arată că la 14 octombrie 2022, în timp ce primea un număr excepțional de mare de rapoarte și plângeri, a confirmat că investighează achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. „Nu pot fi făcute publice alte detalii despre această anchetă în curs, pentru a nu pune în pericol rezultatul acesteia”, se arată în comunicatul EPPO.
În 2023, mai multe părți private au depus plângeri similare la un judecător de instrucție din Liège (Belgia).
În mai 2023, așa cum prevede procedura penală belgiană, parchetul regional din Liège a transmis EPPO o copie a plângerilor depuse la judecătorul de instrucție.
Parchetul European a ajuns la concluzia că plângerile se referă la fapte care intră în competența sa materială. "Prin urmare, revine acum EPPO, în calitate de parchet competent, să ia o poziție cu privire la legalitatea plângerilor depuse la judecătorul de instrucție din Liège, iar Curtea (Chambre du Conseil) să decidă cu privire la aceasta. Acesta a fost obiectul audierii programate astăzi. Cauza a fost amânată până la 6 decembrie 2024", arată instituția condusă de la Laura Codruția Kovesi.
EPPO precizează, de asemenea, că, potrivit procedurii penale belgiene, un judecător de instrucție are competența de a investiga infracțiunile (presupuse) dacă infracțiunile sunt săvârșite pe teritoriul de competența sa sau dacă suspectul are reședința pe acest teritoriu, inclusiv infracțiunile care intră în competența EPPO.
Conform procedurii penale belgiane, atunci când este implicat un judecător de instrucție, procurorii europeni delegați ar trebui să coopereze cu șapte judecători de instrucție desemnați, în conformitate cu competența lor teritorială.
Parchetul European menționează că a atras în mod constant atenția Comisiei Europene asupra nerespectării vădite a regulamentului EPPO de către procedura penalăp belgienă, implicând un judecător de instrucție care desfășoară o anchetă cu puteri depline de investigare.
În conformitate cu legislația UE în vigoare, îi revine Parchetului European să investigheze, să urmărească și să-i aducă în instanță pe autorii infracțiunilor care afectează bugetul UE. Una dintre consecințele acestei nerespectări este că acum există proceduri separate pe rol în fața diferitelor organe judiciare pentru plângerile care provin din același set de fapte, subliniază EPPO.
Politico a scris în aprilie că Parchetul European (EPPO) a preluat ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen pentru „imixtiune în funcțiile publice, ștergerea unor SMS-uri, corupție și conflict de interese”.
Procurorii EPPO investighează modul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a negociat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, achiziția de vaccinuri anti-Covid în UE, însă nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz, conform documentelor legale consultate de publicația citată.
Ancheta a fost deschisă de autoritățile judiciare din orașul belgian Liège la începutul anului 2023, în urma unei plângeri penale depuse de un lobbyist local, Frédéric Baldan. Ulterior, guvernele Ungariei și Poloniei au înaintat plângeri la adresa Comisiei.
Laura Codruţa Kovesi a confirmat în exclusivitate pentru Spotmedia.ro că ancheta la nivel european este în curs. "Politica noastră de comunicare este să nu discutăm despre dosare concrete până în anumite momente ale investigației, când putem să facem publice anumite lucruri", a spus ea.
Şefa EPPO a promis o investigaţie "pe probe" indiferent la ce nivel va ajunge, chiar dacă ar fi vorba de şefa Comisiei Europene: "Cât se poate de serioasă și 100% independentă. EPPO este independent și în relația cu CE, cu PE și cu Consiliul, este independentă față de autoritățile naționale. Dar această independență este și efectivă prin modul în care Parchetul European lucrează".
T.D.