Papa Francisc a învestit sâmbătă 20 de cardinali din întreaga lume, alegând oameni care sunt în mare parte de acord cu viziunea sa privind o Biserică mai progresistă și mai incluzivă și influențând alegerea eventualului său succesor, potrivit Reuters.
Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani, a prezidat ceremonia, spunându-le noilor cardinali să arate preocupare pentru oamenii obișnuiți, în ciuda rangului înalt care îi va aduce în contact cu cei mai puternici oameni ai pământului.
Această decizie a fost a opta oară când Papa Francisc și-a pus amprenta asupra viitorului Bisericii cu un nou lot de cardinali care vor fi principalii săi consilieri și administratori la Vatican și în întreaga lume.
Cei sub 80 de ani - 16 dintre cei 20 de nou-veniți - pot intra într-un conclav pentru a alege un nou papă dintre ei, după ce Francisc moare sau demisionează.
Ei provin din Marea Britanie, Coreea de Sud, Spania, Franța, Nigeria, Brazilia, India, Statele Unite, Timorul de Est, Italia, Ghana, Singapore, Paraguay și Columbia.
„Un cardinal iubește Biserica, întotdeauna cu același foc spiritual, fie că se ocupă de marile întrebări, fie că se ocupă de problemele de zi cu zi, de cei puternici din această lume sau de acei oameni obișnuiți care sunt mari în ochii lui Dumnezeu”, a spus Papa Francisc.
Așezat în fața altarului principal al Bazilicii Sfântul Petru, Francisc le-a cerut să își amintească de „familiile sărace, de migranți și de persoanele fără adăpost”.
El și-a citit omilia cu o voce puternică, ieșind deseori din scenariu, chiar și pentru a glumi despre un preot din Roma care era atât de apropiat de enoriașii săi încât le știa nu doar toate numele, ci și numele câinilor lor.
Papa Francisc, ales ca Papă în 2013, a ales acum 83 din cei 132 de cardinali electori, adică aproximativ 63% din total.
Cu fiecare consistoriu, Francisc a continuat ceea ce un diplomat a numit o „înclinare spre Asia”, crescând probabilitatea ca următorul papă să fie din această regiune care este o putere economică și politică în creștere.