Fostul manager de investiții al Bisericii susține că fondurile erau destinate activităților de caritate, dar au fost folosite pentru obținerea de profit ca formă de evaziune fiscală.
David A Nielsen, un fost manager al Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, a dezvăluit că organizația a strâns pentru activități caritabile peste 100 de miliarde de dolari, însă banii n-au fost niciodată folosiți în astfel de scopuri. „Chiar a fost un fond speculativ clandestin. Odată intrați banii, nu mai ieșeau”, a spus acesta, într-un interviu la emisiunea de televiziune „60 Minutes” difuzată de CBS.
Nielsen, care în 2019 a depus o plângere la Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite (IRS), a condus timp de nouă ani "brațul financiar" al Bisericii mormone, Ensign Peak Advisors. Un mormon devotat, el a fost recrutat să se ocupe de finanțele Bisericii pe vremea când lucra pe Wall Street.
Acesta a spus că în perioada în care a lucrat pentru acest organism a observat că firma de investiții a Bisericii, Ensign Peak, se prezenta drept o organizație de caritate, evitând plata impozitelor de miliarde de dolari prin falsificarea înregistrărilor fiscale și inducând în eroare alți credincioși, relatează The Guardian.
Biserica mormonă strângea în fiecare an aproximativ 7 miliarde de dolari de la cei 17 milioane de credincioși prin "zeciuială", practica prin care fiecare membru plătea organizației 10% din câștigurile sale.
Aproximativ un miliard din banii colectați au fost plasați într-un fond de rezervă al Ensign Peak, care s-a înregistrat ca organizație non-profit. Banii din acest fond au fost investiți în secret în diverse activități, profiturile crescând fără a fi impozitate.
Fondul de rezervă creat în 1997 a ajuns la o valoare de peste 100 de miliarde de dolari, de aproape două ori mai mare decât patrimoniul Universității Harvard. "Credeam că vom schimba lumea. Am crescut contul din bancă", a spus Nielsen.
Înregistrările fiscale atestă că banii din fondul de rezervă au fost folosiți pentru susținerea unor inițiative non-profit, inclusiv construirea unui mall în Salt Lake City pe terenul Bisericii și crearea unei companii de asigurări a Bisericii.
Nielsen a demisionat în 2019 după ce un site denumit Mormon Leaks a dezvăluit legăturile unor membri ai Bisericii cu firme-fantomă, care dețineau miliarde de dolari sub formă de acțiuni și obligațiuni, active care de fapt erau controlate de Ensign Peak.
După demisia sa, Nielsen a depus o plângere de 74 de pagini la Fiscul american, în care a acuzat Ensign Peak de încălcarea statutului său de exceptare de la plata taxelor prin transferul de fonduri în activități profitabile. Raportul său a ajuns apoi la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA (SEC), care a confirmat că biserica mormonilor a ascuns dimensiunea reală a investițiilor prin companii fictive și falsificarea adreselor sediilor acestora, potrivit Washington Post.
Biserica a plătit 5 milioane de dolari în februarie pentru închiderea cazului la SEC. Cu toate acestea, Christopher Waddell, cel care supervizează finanțele cultului, a negat vehement acuzațiile lui Nielsen. "Total greșit", a spus el, adăugând că Ensign Peak acționa ca "o trezorerie a Bisericii" și furniza resursele financiare pentru desfășurarea activității.
Nielsen a spus în interviul televizat că a oferit autorităților toată colaborarea necesară și că afacerea este prea importantă pentru a fi ignorată.
Experții spun, însă, că e puțin probabil ca Agenția de Administrare Fiscală (IRS) să investigheze acuzațiile. "Riscul politic este atât de mare, încât aduce un pericol real. În același timp, există un risc real pentru statul de drept dacă IRS nu intervine și nu aplică regulile", a spus pentru "60 Minutes" Phil Hackney, un fost oficial al agenției.
T.D.