ONU îi răspunde lui Elon Musk: Iată planul de 6 miliarde pentru a eradica foametea cu banii promişi

ONU îi răspunde lui Elon Musk: Iată planul de 6 miliarde pentru a eradica foametea cu banii promişi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Directorul World Food Programme al ONU a prezentat un plan prin care, cu ajutorul a 6,6 miliarde de dolari, ar combate foametea la nivel mondial, ca răspuns direct la întregul du-te-vino pe care l-a avut cu Elon Musk, CEO-ul Tesla, care a pretins că va vinde acțiuni și va dona acești bani dacă WFP ar descrie exact cum s-ar folosi banii donați.

David Beasley, directorul World Food Programme al ONU și fost guvernator republican al statului Carolina de Sud, a postat pe Twitter un link către un rezumat de 1.000 de cuvinte al strategiei prin care ONU ar folosi cele 6,6 miliarde de dolari sub formă de porții de mâncare și vouchere pentru a hrăni peste 40 de milioane de oameni din 43 de țări aflate în pragul foametei, avertizând că urmează, altfel, ”o catastrofă”, scrie CNN.

ADVERTISING

În documentul postat de Beasley, propunerea este de a direcționa 3,5 miliarde de dolari pentru cumpărarea și livrarea directă de mâncare, 2 miliarde de dolari pentru tichete de masă și 700 de milioane de dolari pentru coordonarea noilor programe alimentare adaptate la condițiile din diverse țări și pentru a se asigura că asistența se îndreaptă către cei mai vulnerabili.

Alte 400 de milioane de dolari ar fi folosite pentru managementul operațiunilor, administrare și contabilitate, dar și pentru coordonarea lanțului de aprovizionare.

”Am tot avertizat că urmează o furtună din cauza unui concurs de împrejurări: Covid, conflicte, șocuri climatice și mai nou, creșterea costurilor lanțurilor de aprovizionare. Furtuna a început deja”, a scris el.

ADVERTISING

Într-un alt Tweet în care l-a etichetat și pe Elon Musk, Beasley a scris că ”această criză alimentară e urgentă, fără precedent și evitabilă”.

”Ai cerut un plan clar și cărțile pe masă. Iată-l. Suntem gata să stăm de vorbă cu tine - și cu oricine altcineva - care își dorește cu adevărat să salveze vieți”, i-a scris acesta lui Musk, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 288 de miliarde de dolari.

Apelul ONU la bogații lumii

Discuțiile publice dintre Musk și Beasley au pornit de la un interviu CNN în care Beasley le-a cerut miliardarilor să intervină ”cu o donație unică” necesară pentru combaterea foametei la nivel mondial, numind în mod deosebit doi dintre cei mai bogați oameni: Elon Musk și Jeff Bezos.

ADVERTISING

Beasley susține că o donație de doar 6 miliarde, reprezentând 2% din averea lui Elon Musk, ar contribui la rezolvarea foametei la nivel global.

Musk a reacționat pe Twitter spunând că, ”dacă WFP poate să-mi demonstreze în acest schimb de replici pe Twitter exact cum 6 miliarde de dolari ar putea să rezolve problema foametei mondiale, voi vinde acțiuni Tesla acum și o voi face (donația - n.red)”.

”Dar contabilitatea trebuie să fie transparentă, astfel încât publicul să știe cum sunt banii cheltuiți”, a adăugat el.

Beasley i-a replicat pe loc, asigurându-l că totul este transparent.

”În cazul său (al lui Elon Musk - n.red), chiar intrarea în această conversație schimbă lucrurile pentru că, practic, putem să-i răspundem la întrebări și putem prezenta un plan clar”, a afirmat Beasley într-un interviu ulterior acordat CNN.

”Și orice ar întreba, am răspunde cu drag. Abia aștept să avem această discuție pentru că de ea depind viețile oamenilor”, a mai spus el.

Încă de dinainte de pandemia de Covid, foametea la nivel global era deja exacerbată de schimbările climatice și conflicte. Pandemia nu a făcut decât să exacerbeze problemele, aducând 42 de milioane de oameni în prag de foamete. Ne aflăm în cel mai rău caz”, spune Beasley.

Nu e clar dacă Elon Musk sau Jeff Bezos au văzut planul și dacă vor decide să dea o mână de ajutor.

Purtătorul de cuvânt Tesla nu a răspuns solicitărilor jurnaliștilor de a comenta știrea. Iar purtătorul de cuvânt al lui Jeff Bezos a preferat să evite subiectul, vorbind despre alte donații pe care Bezos le-a făcut pentru a combate foametea.

Elon Musk a mai făcut promisiuni îndrăznețe pe Twitter și a și asigurat fonduri pentru activități caritabile.

În 2018, spre exemplu, a promis bani pentru a rezolva problema apei potabile din fiecare casă din orașul Flint, unde apa era contaminată peste limitele stabilite de FDA. Până la urmă, Musk a donat o jumătate de milion de dolari pentru instalarea de filtre de apă în școlile din oraș, potrivit presei locale.

Dar a făcut și donații mai mari pentru anumite proiecte. Anul acesta, el a promis să doneze 30 de milioane de dolari pentru orașul Brownsville din Texas, aflat aproape de sediul companiei SpaceX, unde se află rachetele sale.

De asemenea, a pus bazele Musk Foundation, care și-a asumat o serie de donații pentru extinderea energiei regenerabile, explorarea spațială și utilizarea în siguranță a inteligenței artificiale.

S-a înhămat și în proiectul”The Giving Pledge”, o promisiune de a-și dona cel puțin jumătate din averea sa către cauze caritabile de-a lungul vieții, ceea ce Bezos nu a făcut încă.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇