Olanda interzice gazul care provoacă râsul

Olanda interzice gazul care provoacă râsul

Râsul este sănătos, însă modul în care îl provoacă gazul ilariant e foarte periculos. Această substanță a cauzat în Olanda mai mult de 60 de accidente fatale în mai puțin de trei ani.

Importul și posesia de gaz ilariant, cunoscut și sub denumirea de protoxid de azot, vor fi interzise în Olanda, de la 1 ianuarie 2023. Acesta va putea fi folosit în continuare doar în scopuri medicale și în industria alimentară.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Maarten Van Ooijen a spus că folosirea gazului ilariant în scop recreativ ridică "riscuri enorme de sănătate" și a condus la accidente rutiere "teribile", care au implicat persoane ce nu foloseau substanța.

ADVERTISING

Protoxidul de azot, inhalat dintr-un balon sau cilindru, a devenit o substanță foarte utilizată în scop recreativ. Unul din 50 de adulți olandezi a folosit gaz ilariant în 2020, potrivit Institutului Trimbos care studiază sănătatea mintală și efectele drogurilor. Specialiștii au observat o creștere a folosirii substanței la copii cu vârste între 12 și 14 ani, care nu o privesc ca pe un drog și nu cunosc riscurile la care se expun.

În luna mai, cardiologul Robert Riezebos spunea că în ultimii ani, în secția spitalului din Amsterdam în care lucrează, au fost internați din cauza gazului inhalat 20 de pacienți tineri, cu probleme majore de sănătate, precum atacuri cardiace și embolii pulmonare, dar și o tânără căreia medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul.

ADVERTISING

Gazul ilariant s-a aflat și la originea a numeroase evenimente rutiere: într-un interval de aproape trei ani, până în octombrie 2021, s-au produs aproape 1.800 de accidente auto în care a fost implicat protoxidul de azot, inclusiv 63 de coliziuni fatale, arată datele poliției, potrivit postului public de radio NOS.

Persoanele care au folosit gazul au comis și alte încălcări ale legii, precum conducerea periculoasă a mașinii și conducere fără permis auto.

Interdicția care va intra în vigoare la 1 ianuarie a fost votată de parlamentarii olandezi, însă Consiliul de Stat, organism cu rol consultativ, a dorit ca legea să facă o distincție mai clară între utilizarea în scop medical și cea în scop recreativ.

ADVERTISING

Protoxidul de azot este folosit ca anestezic în sistemul medical, dar și în industria alimentară, în producția de frișcă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇