O româncă a câștigat 50.000 de euro la CEDO după un diagnostic greșit de cancer

O româncă a câștigat 50.000 de euro la CEDO după un diagnostic greșit de cancer
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O femeie din Constanța a câștigat 50.000 de euro la CEDO, după ce medicii au diagnosticat-o greșit cu cancer.

Medicul şi Spitalul Județean Constanța, acolo unde a fost și operată, sunt cei care trebuie să plătească, scrie presa locală.

Judecătorii CEDO au decis că femeii i-a fost încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie, întrucât instituțiile statului român nu au dat dovadă de coerență în gestionarea demersurilor legale pentru stabilirea erorii în diagnosticarea cu cancer.

Femeia are acum 58 de ani şi a fost diagnosticată în 2008 cu cancer și supusă unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a unui sân.

ADVERTISING

Documentele medicale au arătat că aceasta nu avea cumplita boală.

"Dovada de netăgăduit a erorii de diagnostic și tratament de neoplasm mamar gr. III B este faptul că pacienta este în viață, la 16 ani după diagnostic, fără a urma un tratament oncologic de lungă durată (cinci ani, conform protocoalelor oncologice pentru acest stadiu de cancer), stadiu a cărui rată de supraviețuire este de 35% din cazurile care urmează tratamentul!“, a explicat avocata Mihaela Ispas, care a reprezentat-o pe femeie.

Povestea de groază a Mariei Tusă a început în 2008, când a descoperit că are un nodul la sân.

ADVERTISING

„M-a diagnosticat pur și simplu, fără niciun fel de analiză, fără... Pur și simplu o palpare, atât. Neoplasmă mamară. La a doua internare mi-a pus și gradul, gradul III B. Am făcut chimioterapie prima dată, după aceea m-a trimis, după două cure de chimioterapie, să iau legătura cu un chirurg. M-a operat, mi-a scos tot sânul... După ce mi-au scos sânul, mi-a fost recomandat să fac și histerectomie totală. Am făcut...", povestește Maria Tusă, pentru Digi24.

După 2 ani, pacienta a descoperit că diagnosticul a fost pus greșit. „Eram în dubii, pentru că eu mă simțeam sănătoasă. Am luat lamele și am plecat la București și atunci, cu rezultatul de la IOB, am aflat că nu a fost, de fapt, cancer. O mastoză chistică. Pur și simplu, un nodul malign, care se putea trata oricum altfel decât prin operație”, spune Maria Tusă. Dezamăgită, femeia a mers în instanță, dar a urmat un șir lung de procese, fără un rezultat favorabil. Așa că s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului.

ADVERTISING

Marţi, Tribunalul Constanța a decis ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, alături de medicul Dana Iuliana Pleș, să achite, în solidar, suma de 50.000 de euro. Cei vizaţi pot face recurs.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇