O nouă metodă de fraudă în domeniul investițiilor în monede virtuale ia amploare în România

O nouă metodă de fraudă în domeniul investițiilor în monede virtuale ia amploare în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O nouă metodă de fraudă în domeniul investiţiilor, fenomen catalogat de către poliţişti drept „extrem de periculos”, ia amploare în România.

Este vorba despre faptul că persoane care investesc în monede virtuale sunt convinse, sub pretextul că vor primi suport tehnic din partea platformei de investiţii, să instaleze pe telefon, computer sau tabletă programe care permit controlul de la distanţă.

Datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacţionare ceyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.

ADVERTISING

„În ultima perioadă poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii, prin care indivizii sau entităţile necinstite promit investitorilor potenţiali oportunităţi de investiţii extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înşelătoare. Aceste fraude, denumite şi investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale şi visurile spulberate. Investment frauds reprezintă scheme diversificate şi pot include tranzacţii cu acţiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

ADVERTISING

Din sesizările primite, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare postări ce conţineau reclame cu privire la servicii de investiţii financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziţie în acele reclame. În continuare, ar fi fost contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât româneşti, cât şi din alte state.

Autorii, după discuţii repetate, reuşesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiţii online. Investiţiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiţia constă în achiziţionarea de cryptomonede şi transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiţii”, precizează un comunicat de presă al Poliţiei judeţene Suceava.

ADVERTISING

Potrivit poliţiştilor, au existat numeroase situaţii în care, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite - telefon, tabletă, laptop - aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă), care oferă control total infractorilor asupra acelor dispozitive.

„Astfel, fără să conştientizeze efectul acţiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale şi bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor. Una dintre modalităţile de fraudare frecvent întâlnite în situaţia în care utilizatorii oferă atacatorilor acces la propriile dispozitive şi la datele bancare este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate şi sustragerea banilor”, explică poliţiştii.

Aceştia atrag atenţia şi asupra reclamelor postate online care folosesc imaginile unor companii cunoscute, listate la bursă, cu promisiunea unor câştiguri imediate foarte mari, prin „cumpărarea de acţiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei „direct pe cardul” utilizatorilor. Linkurile din aceste reclame au rolul de a-i determina pe cei care le accesează să introducă date personale şi financiare care apoi sunt folosite în scop de fraudă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇