O dronă nord-coreeană a intrat pentru scurt timp în zona de interdicție aeriană din jurul biroului prezidențial al Coreei de Sud, atunci când a pătruns în spațiul aerian al țării, săptămâna trecută.
Drona a fost una dintre cele 5 aparate nord-coreene care au pătruns în Sud pe 26 decembrie, determinând armata sud-coreeană să trimită avioane de luptă și elicoptere.
Armata a fost criticată pentru că nu a reușit să doboare dronele care au zburat deasupra Sudului ore întregi.
Statul Major interarme al Coreei de Sud (JCS) a negat inițial că una dintre drone ar fi pătruns în zona de interdicție aeriană din apropierea biroului președintelui Yoon Suk-yeol din Seul, dar joi a confirmat, scrie Reuters.
Drona nu a zburat direct deasupra zonei Yongsan, unde se află biroul lui Yoon.
Yoo Sang-bum, membru al comisiei parlamentare de informații, a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca drona să facă fotografii ale complexului prezidențial, care găzduiește și sediul JCS.
Coreea de Nord are aproximativ 500 de vehicule aeriene fără pilot de 20 de tipuri diferite, majoritatea măsurând între unul și șase metri, care includ și dispozitive de atac cu autodistrugere, a declarat Yoo.
"A fost detectată o mișcare de dezvoltare a dronelor de dimensiuni medii și mari pentru recunoaștere pe distanțe lungi, dar se pare că se află într-un stadiu incipient, iar securizarea tehnologiilor, cum ar fi senzorii de detecție de înaltă performanță, ar fi esențială", a declarat Yoo, după o ședință de informare a agenției de spionaj.
Ministerul Apărării s-a angajat să lanseze o nouă unitate de drone pentru a-și îmbunătăți sistemul de supraveghere și recunoaștere, în special împotriva dronelor mai mici.
De asemenea, săptămâna trecută a dezvăluit planurile de a cheltui 441 de milioane de dolari în următorii cinci ani pentru a-și spori capacitatea antidronă, inclusiv prin dezvoltarea de arme laser aeropurtate și de bruiaje de semnal.