Vizitele la camerele de urgenţă pentru tentativă de suicid s-au înmulţit semnificativ în rândul adolescenţilor în timpul pandemiei în SUA, în special printre fete, conform unor date publicate vineri de autorităţile sanitare ale ţării.
Este astfel evidențiat din nou impactul psihologic al crizei sanitare asupra acestei categorii de vârstă, relatează AFP.
"Din mai 2020, numărul vizitelor la camerele de urgenţă pentru cazuri suspectate a fi tentative de suicid a început să crească în rândul adolescenţilor de 12-17 ani, în special printre fete", a transmis Centrul de prevenire şi luptă împotriva bolilor (CDC), principala agenţie de sănătate publică a ţării.
În vara lui 2020, numărul acestor vizite la camerele de urgenţă printre adolescenţi a crescut cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.
Apoi, în timpul iernii, creşterea a fost şi mai mare, ridicându-se la 39% comparativ cu 2019. Mai exact, pentru perioada de iarnă, creşterea a fost de 50,6% printre fete şi de 3,7% printre băieţi.
Tinerii reprezintă un grup de mare risc
CDC observă că fetele sunt constant mai susceptibile să comită tentative de suicid.
"Rezultatele acestui studiu arată o suferinţă mai mare printre fete decât s-a observat până acum de analize precedente din timpul pandemiei, ceea ce întăreşte nevoie de a acorda o mai mare atenţie acestei categorii de populaţie şi a acţiona mai mult pentru prevenţie", precizează CDC.
"Tinerii reprezintă un grup de mare risc deoarece ei au fost afectaţi în mod special de măsurile" luate pentru combaterea pandemiei, adaugă autorii studiului.
Aceștia invocă în special lipsa unui contact cu profesorii şi colegii de şcoală, dar şi un consum mai mare de diferite substanţe sau îngrijorarea legată de probleme financiare în familie.
Factorii raportaţi care au condus la aceste tentative de suicid nu au fost totuşi analizaţi în acest studiu, precizează CDC.