Numărul celor uciși în Hawaii a crescut la 80. Anchetă pe intervenția autorităților la cel mai mare dezastru natural din istoria statului (Foto&Video)

Numărul celor uciși în Hawaii a crescut la 80. Anchetă pe intervenția autorităților la cel mai mare dezastru natural din istoria statului (Foto&Video)

Incendiile de vegetaţie de pe insula Maui şi de pe Insula Mare din Hawaii au ucis cel puţin 80 de persoane, conform celui mai recent bilanţ, au forţat mii de locuitori şi turişti să se evacueze de urgenţă şi au devastat oraşul istoric Lahaina.

Procurorul general din Hawaii, Anne Lopez, a anunţat că autorităţile au deschis o anchetă privind gestionarea incendiilor devastatoare.

Cel mai recent bilanţ indică 67 de persoane decedate, ceea ce face ca incendiul din Lahaina să fie cel mai grav dezastru din istoria statului, depăşind bilanţul de 61 de victime produs de un tsunami în 1960.

“Incendiul din Lahaina nu a fost stins”, a transmis Guvernul într-o declaraţie citată de CNN.

Pagubele produse clădirilor rezidenţiale sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari, find afectate cel puţin 2.088 de locuinţe, relevă estimările unei firme de cercetare.

Hawaii deadly wildfires cause catastrophic damage - BBC News

Anchetă care priveşte intervenţia

Procurorul general din Hawaii, Anne Lopez, va face o „evaluare cuprinzătoare” a deciziilor luate de oficiali ca răspuns la incendii.

„Departamentul meu se angajează să înţeleagă deciziile care au fost luate înainte şi în timpul incendiilor de vegetaţie şi să împărtăşească publicului rezultatele acestei analize”, a transmis Lopez, într-un comunicat.

ADVERTISING

Guvernatorul Josh Green a declarat pentru CNN că a autorizat o trecere în revistă a răspunsului autorităţilor statului, dar a adăugat că un răspuns organizat a fost împiedicat de întreruperile de curent şi de deteriorarea reţelei telefonice.

„Telecomunicaţiile au fost distruse foarte rapid”, a spus guvernatorul.

Sirenele de avertizare din Maui nu au fost activate pe măsură ce incendiile se răspândeau, conform managementului serviciilor de urgenţă. 

Câini dresaţi să caute victimele

Câini special dresaţi din California şi Washington vor ajuta oamenii în sarcina sumbră de a recupera rămăşiţele umane dintre ruine, în timp ce pompierii lucrează pentru a stinge focarele încă fierbinţi şi incendiile mai mici. 

Infernul care s-a răspândit rapid a devastat oraşul istoric Lahaina, care a fost cândva capitala Regatului Hawaii. Oraşul a fost redus la grămezi de moloz. Peste 1.000 de clădiri au ars, maşinile sunt incinerate, iar mii de oameni au rămas fără adăpost.

Locuitorii din Lahaina au povestit că şi-au pierdut casele şi tot ce a rămas din istoria locală a fost redus la "cenuşă şi praf".

ADVERTISING

Pompierii continuă să lupte cu flăcările, spun oficialii, iar aproape 15.000 de turişti s-au suit joi în avioane plecând de pe insula Maui.

Incendiile au început marţi pe insulă, alimentate de vânturile aduse de un uragan care se apropie. 

Fuga din Infern

Pe lângă căutarea celor dispăruţi, oficialii au elaborat un plan pentru a-i găzdui pe oamenii rămaşi fără adăpost în hoteluri şi proprietăţi turistice de închiriat. Insula are în prezent patru adăposturi în funcţiune pentru sinistraţi.

Autorităţile se confruntă, de asemenea, cu o problemă generalizată în ceea ce priveşte lipsa de energie electrică şi apă în întreaga comunitate. Vineri vreo 11.000 de locuinţe şi firme nu aveau curent electric, potrivit Poweroutage.us.

Martorii la catastrofa care a lovit Lahaina au vorbit despre spaima prin care au trecut atunci când, fără avertisment, focul a mistuit oraşul în ceea ce multora dintre ei li s-a părut a fi o chestiune de câteva minute. Unii au scăpat de flăcări doar sărind în Pacific.

Primarul comitatului Maui, Richard Bissen, a declarat la NBC că nu ştie dacă sirenele au pornit, dar a spus că incendiul s-a deplasat extraordinar de repede, din cauza rafalelor puternice aduse de uraganul aflat la sud de arhipelagul hawaiian.

ADVERTISING

Mii de turişti şi localnici au fost evacuaţi din partea de vest a insulei Maui, care are o populaţie de aproximativ 166.000 de locuitori pe tot parcursul anului. Unii s-au adăpostit pe insulă, alţii pe insula vecină Oahu. Turiştii au campat în aeroportul Kahului, aşteptând zborurile de întoarcere acasă.

Multe persoane au suferit arsuri şi au inhalat fum. 

Comori mistuite de flăcări

Lahaina, fosta capitală a Regatului Hawaii, este cunoscută pentru semnificaţia sa istorică şi culturală şi, ca atare, este o destinaţie turistică importantă. 

Biserica Waiola, veche de 200 de ani, s-a numărat printre structurile distruse de incendiu, potrivit presei locale. A fost punctul central al creştinismului în Maui şi locul de înmormântare a primilor membri ai familiei regale.

Soarta unora dintre celelalte comori din Lahaina rămâne neclară.

Un arbore banyan de 60 de metri înălţime, care marchează locul unde se afla palatul regelui hawaiian Kamehameha al III-lea din secolul al XIX-lea, era încă în picioare după ce incendiul a cuprins oraşul, deşi unele dintre ramurile sale păreau carbonizate, potrivit unui martor Reuters.

A doua cea mai mare factură pentru asiguratori

Se aşteaptă ca pagubele totale în ceea ce priveşte bunurile asigurate, în urma incendiilor de pe insula Maui, să fie a doua cea mai mare pierdere din istoria statului Hawaii, potrivit firmei de modelare a catastrofelor Karen Clark & Company (KCC).

Impactul incendiului ar fi al doilea după cel al uraganului Iniki, care a lovit Hawaii în 1992.

Firma a estimat că suprafaţa totală arsă este de aproximativ 900 de hectare, în timp ce în perimetrul incendiului se află circa 3.500 de clădiri.

Brokerul de asigurări Aon a declarat că devastarea extremă a locuinţelor, a firmelor şi a altor structuri din Lahaina va duce probabil la pierderi economice şi de asigurare de sute de milioane de dolari.

În plus, în viitorul apropiat este de aşteptat o perturbare semnificativă a turismului în Maui, ceea ce constituia o parte importantă a economiei locale.

Cum au început incendiile?

Cauzele incendiilor, care au început marţi seara, nu au fost încă stabilite. Cu toate acestea, Serviciul Naţional de Meteorologie emisese avertismente pentru Insulele Hawaii pentru vânt puternic şi vreme uscată - condiţii propice pentru incendii.

Aproape 85% dintre incendiile de vegetaţie din SUA sunt provocate de oameni, potrivit Serviciului Forestier. Printre cauzele naturale se numără trăsnetele şi activitatea vulcanică.

În Hawaii, mai puţin de 1% din incendii provin din cauze naturale, potrivit lui Elizabeth Pickett, co-director executiv al Organizaţiei de gestionare a incendiilor sălbatice din Hawaii.

Căldura record din această vară a contribuit la incendii de vegetaţie neobişnuit de grave în Europa şi în vestul Canadei. Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice, determinate de utilizarea combustibililor fosili, au dus la fenomene meteo extreme mai frecvente şi mai puternice.

Vântul puternic provocat de uraganul Dora, aflat la sute de kilometri sud-vest de Hawaii, în Pacific, a alimentat flăcările în tot statul american, spun oficialii.

Pe lângă Dora, un sistem de presiune joasă aflat la vest, în apropiere de Japonia, contribuie, de asemenea, la vânturile puternice şi susţinute.

Vegetaţia uscată este şi ea un factor care contribuie la extinderea rapidă a flăcărilor.

Răspândirea plantelor sălbatice autohtone, cum ar fi iarba de Guineea, pe foste terenuri agricole şi în păduri, a dus la acumularea unor cantităţi mari de materiale mici, uşor inflamabile, care creşte riscul şi gravitatea incendiilor. Astfel de ierburi reprezintă 26% din vegetaţia din Hawaii, potrivit lui Pickett.

Unde mai arde?

Începând de joi seara, incendiul din Lahaina era izolat în proporţie de 80%, în timp ce incendiul din Pulehu, care arde la est, era izolat în proporţie de 70%. Nu exista o estimare pentru incendiul din Upcountry, în centrul muntos al masivului estic al insulei, a precizat comitatul Maui.

Incendiile au pârjolit, de asemenea, părţi din Insula Mare.

Hawaii este un arhipelag situat la aproximativ 3.200 km vest de partea continentală a SUA. Acesta este format din opt insule principale, inclusiv Hawaii, cunoscută sub numele de Insula Mare. Insula Maui se află la nord-vest de insula Hawaii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇