„Not My King", mesajul care provoacă o controversă la încoronarea lui Charles

„Not My King", mesajul care provoacă o controversă la încoronarea lui Charles

Mii de britanici au stat noaptea la coadă pentru a trece pe lângă catafalcul cu sicriul reginei și a-i aduce un ultim omagiu. Însă câțiva oameni au ales fix acest moment ca să-și exprime opinia împotriva monarhiei. Poliția a făcut nişte arestări, iar apărătorii drepturilor civile spun că avem de-a face cu o încălcare a dreptului sacru la liberă exprimare.

Atât pentru monarhiști, cât și pentru republicanii din Marea Britanie, moartea reginei Elisabeta a II-a ar trebui să fie un prilej de reflecție și de respect față de modul exemplar în care ea și-a servit țara.

Pentru unii, însă, decesul suveranei reprezintă sfârșitul instituției monarhiei și este momentul perfect ca să se facă auziți.

Poliția are trei opțiuni în acest caz: să-i ignore, să încerce să îndepărteze protestatarii sau, așa cum s-a întâmplat în unele cazuri, să facă arestări, notează Sky News.

ADVERTISING

Mesajul care poate atrage arestarea

În weekend, o femeie de 22 de ani a fost arestată și acuzată de tulburarea liniștii publice lângă catedrala St. Giles din Edinburgh, după ce a protestat în timpul proclamării regelui. Potrivit BBC, ea a fost eliberată ulterior și va fi chemată în fața instanței.

În aceeași zi, Symon Hill, în vârstă de 45 de ani, a fost arestat la Oxford pentru ofensă adusă autorității după ce a strigat "Cine l-a ales?" în timpul rostirii proclamației.

Bărbatul a fost încătușat și apoi eliberat: "Chiar suntem în Marea Britanie din secolul XXI, unde un nou șef al statului este proclamat și ni se spune să-l acceptăm pe acest om fără crâcnire, iar cineva care spune ceva contra e târât și încătușat? Timp de un minut m-am simțit de parcă aș fi căzut în secolul al XVI-lea", a spus bărbatul după ce a fost eliberat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Luni, un tânăr de 22 de ani a fost arestat pentru tulburarea liniștii publice, după ce l-a sâcâit pe prințul Andrew în timpul procesiunii regale. Și tot luni un protestatar care ținea o pancartă cu mesajul "Not My King" ("Nu-i regele meu") în fața clădirii Parlamentului, înainte de sosirea lui Charles la Westminster Hall, a fost îndepărtat de poliție.

În legătură cu acest incident, Poliția Metropolitană a anunțat că o persoană din public a fost rugată să se dea la o parte din fața palatului Westminster pentru a permite accesul vehiculelor, precizând că aceasta nu a fost arestată sau rugată să se îndepărteze mai mult.

Poliția a răspuns și la viralizarea pe rețelele de socializare a unei înregistrări în care un agent îi cerea unui bărbat, avocat, explicații despre o coală albă de hârtie pe care acesta o avea în mâini și îl întreba dacă nu cumva acesta vrea să scrie pe ea mesajul "Not My King".

Agentul făcea parte dintr-o grupare care asistă poliția și i-a spus bărbatului că mesajul ar putea ofensa lumea.

Polițiștii au puteri extinse pentru a întrerupe protestele

Reacția forțelor de ordine la ceremoniile legate de funeraliile reginei face parte dintr-o operațiune amplă și complexă, desfășurată pe baza unei legislații noi care oferă poliției mai multe puteri pentru a întrerupe protestele care pot provoca "un impact semnificativ" asupra celor din jur, relatează Sky News.

ADVERTISING

Conform informațiilor publicate de guvernul britanic, "impactul" este definit ca intimidare, hărțuire, îngrijorare sau pericol, iar poliția trebuie să aprecieze dacă acest "impact" este semnificativ.

Interpretarea depinde de circumstanțe și de complexitatea situației, însă ceea ce este complicat în acest caz este că două lucruri se petrec în același timp - pe de o parte, este un doliu național, pe de altă parte, un nou rege a fost proclamat, arată sursa citată.

Poliția a transmis într-un comunicat că "publicul are dreptul absolut de a protesta" și a precizat că acest lucru le-a fost transmis "foarte clar" agenților din dispozitiv. În jur de 1.500 de polițiști și stewarzi civili au misiunea de a ține sub control mulțimile uriașe care se vor forma săptămâna viitoare în Londra.

Cabinetul prim-ministrului nu a comentat pe tema arestărilor operate, precizând că "este o perioadă de doliu național pentru vasta majoritate a țării. Însă dreptul fundamental de a protesta rămâne un reper pentru democrația noastră".

Pentru apărătorii drepturilor civile, arestările sunt o reacție reprobabilă care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare. Ruth Smeeth, de la organizația Index on Censorship, a catalogat aceste măsuri "profund îngrijorătoare" și consideră că "pot eroda în fiecare zi libertatea de expresie de care se bucură cetățenii din această țară".

Silkie Carlo, director al Big Brother Watch, spune că "poliția are datoria de a proteja dreptul oamenilor de a protesta la fel de mult cum are datoria de a permite dreptul oamenilor de a-și arăta susținerea și respectul".

"Protestul nu este un cadou din partea statului, e un drept fundamental", punctează Jodie Beck, de la organizația civică Liberty.

Mai multe grupuri de protest au anunțat că nu vor manifesta în această perioadă de doliu național. Însă vor fi oameni care vor spune ce au de zis, iar poliția va decide dacă este sau nu potrivit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇