SUA au lansat, vineri, lovituri aeriene asupra unor ţinte din Irak şi Siria, marcând începutul a ceea ce va fi probabil un răspuns la scară mai mare asupra miliţiilor susţinute de Iran care sunt responsabile pentru atacuri asupra trupelor americane din Orientul Mijlociu, relatează Reuters şi CNN.
Armata americană a precizat într-un comunicat că a lovit diverse ţinte, inclusiv centre de comandă şi control, rachete şi depozite de drone, precum şi instalaţii logistice şi de aprovizionare cu muniţie.
Atacurile au lovit peste 85 de ţinte şi s-au folosit peste 125 de muniţii.
Loviturile au avut loc la doar câteva ore după ce preşedintele Joe Biden şi liderii Pentagonului au asistat la aducerea acasă, la baza aeriană Dover din Delaware, a rămăşiţelor pământeşti ale celor trei soldaţi americani ucişi în atacul din Iordania de duminica trecută.
Comandamentul Central al SUA a confirmat într-o declaraţie că au fost efectuate lovituri aeriene în Irak şi Siria "împotriva Forţei Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) şi a grupărilor de miliţie afiliate".
UPDATE: Rusia a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacurile americane din Irak şi Siria, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, a informat sâmbătă agenţia de ştiri de stat rusă TASS, citată de CNN. Zaharova a afirmat că atacurile aeriene americane „demonstrează încă o dată lumii natura agresivă a politicii SUA în Orientul Mijlociu şi desconsiderarea completă de către Washington a dreptului internaţional”. O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu atacurile americane este programată pentru 5 februarie, a informat TASS. ONU nu a publicat încă detalii care să confirme sesiunea de urgenţă, precizează CNN.
16 morți în Irak, inclusiv civili
Atacurile americane împotriva unor grupări armate pro-iraniene în vestul Irakului s-au soldat vineri cu cel puţin 16 morţi, inclusiv civili, şi 25 de răniţi, potrivit unui bilanţ oficial anunţat sâmbătă de purtătorul de cuvânt al guvernului irakian, informează AFP.
Într-un comunicat, Bassem al-Awadi, a făcut referire la lovituri împotriva unor "poziţii unde sunt staţionate forţele noastre de securitate", precum şi împotriva unor "zone civile din apropiere", în regiunile Akachat şi al-Qaim, în apropiere de frontiera cu Siria.
"Acest atac a provocat 16 martiri, inclusiv civili, şi 25 de răniţi, pe lângă pagube la clădiri rezidenţiale", a adăugat el.
18 morți în Siria
Bilanţul atacurilor aeriene din estul Siriei se ridică la cel puţin 18 morţi.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în extil, a declarat că loviturile din estul Siriei s-au soldat cu moartea a "cel puţin 18 luptători pro-Iran".
Cel puţin 26 de situri importante care adăpostesc grupuri pro-iraniene, inclusiv depozite de arme, au fost distruse în raidurile în curs de desfăşurare care au lovit o mare parte din estul Siriei, o suprafaţă ce se întinde pe o distanţă de peste 100 de kilometri, de la oraşul Deir ez-Zor până la Albu Kamal, în apropiere de graniţa cu Irakul, a declarat pentru AFP grupul de monitorizare.
Trei locuri lovite în Irak, patru în Siria
Atacurile aeriene au avut loc timp de 30 de minute, vineri, iar trei dintre locurile lovite au fost în Irak şi patru în Siria, a confirmat reporterilor generalul-locotenent Douglas Sims, directorul Statului Major Întrunit.
El a declarat că momentul loviturilor a fost determinat de vreme. "Indicaţiile iniţiale sunt că am lovit exact ceea ce am vrut să lovim, cu o serie de explozii secundare asociate cu locaţiile de muniţie şi logistică", a spus el.
La rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat că ţintele "au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi irefutabile că au legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune".
Într-o declaraţie, Yahya Rasool, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate ale Irakului, a condamnat atacurile, calificându-le drept o „încălcare a suveranităţii irakiene”.
„Oraşul Al-Qaim şi zonele de graniţă irakiene sunt supuse unor atacuri aeriene ale aeronavelor americane, într-un moment în care Irakul face mari eforturi pentru a asigura stabilitatea regiunii”, a declarat Rasool.
„Aceste atacuri sunt considerate o încălcare a suveranităţii irakiene şi subminează eforturile guvernului irakian, reprezentând o ameninţare care ar putea avea consecinţe nedorite pentru Irak şi pentru întreaga regiune, efectele vor fi îngrozitoare pentru securitatea şi stabilitatea în Irak şi în regiune”. a continuat purtătorul de cuvânt.
Primarul din Al-Qaim, Turki Al-Mahalawi, a declarat că în urma atacurilor au fost lovite trei case folosite ca depozite de arme de către PMU.
Reacția Irakului
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru chestiuni de securitate naţională, a declarat că loviturile aeriene americane au lovit trei instalaţii în Irak şi patru în Siria. Kirby a precizat că guvernul irakian a fost informat înainte de loviturile americane.
Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a declarat că atacurile aeriene americane au fost lansate în zonele de frontieră irakiene, dar a avertizat că atacurile ar putea declanşa instabilitate în regiune. "Aceste lovituri aeriene constituie o încălcare a suveranităţii irakiene, subminează eforturile guvernului irakian şi reprezintă o ameninţare care ar putea duce Irakul şi regiunea la consecinţe nefaste", a spus purtătorul de cuvânt.
Mesajul tranșant al lui Biden
Casa Albă a dat publicităţii o declaraţie a preşedintelui Joe Biden după anunţul că SUA au lansat atacuri aeriene împotriva unor ţinte din Siria şi Irak ca răspuns la atacul cu drone de duminică asupra unei baze militare americane din Iordania, când au fost ucişi trei soldaţi.
„Duminica trecută, trei soldaţi americani au fost ucişi în Iordania de o dronă lansată de grupuri militante susţinute de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC). Mai devreme, astăzi, am participat la întoarcerea demnă a acestor americani curajoşi la Baza aeriană Dover şi am vorbit cu fiecare dintre familiile lor. În această după-amiază, la indicaţiile mele, forţele militare americane au lovit instalaţii din Irak şi Siria pe care IRGC şi miliţiile afiliate le folosesc pentru a ataca forţele americane”, a anunţat preşedintele.
„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua în momentele şi locurile pe care le vom alege”, a punctat şeful Casei Albe.
„Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să ştie acest lucru toţi cei care ar putea încerca să ne facă rău: Dacă faceţi rău unui american, vom răspunde”, a avertizat preşedintele american.
Bombardiere B-1, folosite de SUA în atacuri
Bombardierele B-1 ale Forţelor Aeriene au fost printre avioanele americane care au lansat atacuri vineri în Irak şi Siria, a declarat un oficial din domeniul apărării pentru CNN.
B-1 este un bombardier greu cu rază lungă de acţiune care poate desfăşura arme de precizie şi de non-precizie.
Echipajele bombardierelor care au zburat din SUA au efectuat un zbor non-stop, a declarat vineri lt. generalul Douglas Sims, directorul Statului Major Întrunit.
SUA sunt „foarte încrezătoare” în precizia loviturilor asupra ţintelor miliţiilor pro-iraniene a spus Sims, referindu-se la bombardierele B-1.
„Indicaţiile iniţiale sunt că am lovit exact ceea ce am vrut să lovim, cu o serie de explozii secundare asociate cu muniţia şi locaţiile logistice”, vizate SUA, a spus el.
Sims a spus că SUA s-a aşteptat să existe victime atunci când şi-au ales ţintele.
„Ştim că există militanţi care folosesc aceste locaţii”, a spus el. „Am lansat aceste lovituri în seara asta cu ideea că probabil că vor exista victime asociate cu oamenii din interiorul acestor unităţi”, a precizat el.