Administraţia americană a aprobat planuri de lovituri pentru o durată de mai multe zile în Irak şi Siria asupra unor ţinte care includ „personal şi facilităţi iraniene”, a relatat joi canalul american CBS News, citând oficiali de la Washington.
Anunţul survine după mai multe zile de presupuneri despre modul în care Washingtonul va riposta după ce trei militari americani au fost ucişi sâmbătă în urma unui atac cu dronă în Iordania, acestea fiind primele decese americane într-o escaladare a violenţelor în punctele fierbinţi din Orientul Mijlociu de la începutul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza în octombrie, potrivit Reuters.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, le-a declarat reporterilor că Statele Unite vor face eforturi pentru a evita un conflict mai amplu.
Preşedintele Joe Biden, sub presiunea de a lua măsuri ferme fără a declanşa un război mai larg cu Iranul, a declarat că a decis cum să răspundă, fără a da detalii. Teheranul ameninţă că va răspunde la atacurile asupra teritoriului său sau asupra cetăţenilor şi intereselor sale din străinătate.
CBS citează oficiali americani care au declarat că vremea va constitui un factor ce va influenţa momentul loviturilor, întrucât Washingtonul preferă o vizibilitate bună pentru a se proteja împotriva riscului de a lovi civili.
Washingtonul a declarat că atacul asupra trupelor sale sâmbătă în Iordania, în apropiere de frontiera siriană, poartă "amprentele" Hezbollah Ketaib, o miliţie pro-iraniană cu baza în Irak.
Această grupare a declarat miercuri că îşi suspendă acţiunile militare împotriva forţelor americane pentru a nu pune în dificultate Bagdadul.
Violenţele au erupt în mai multe ţări din Orientul Mijlociu în care operează grupările armate ale "axei rezistenţei" aliată Iranului de când Israelul şi-a lansat ofensiva în Fâşia Gaza.
SUA au 900 de soldaţi în Siria şi aproximativ 2.500 în Irak.
Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - au început să-şi retragă ofiţerii de rang înalt din Siria, după ce loviturile israeliene au ucis şase membri ai săi, au declarat pentru Reuters surse familiare cu această problemă.
Rebelii houthi, susţinuţi de Iran, care controlează cea mai populată parte a Yemenului, au atacat nave în Marea Roşie, sub pretextul că astfel îşi exprimă solidaritatea cu palestinienii din Gaza, atrăgându-şi lovituri de retorsiune din partea SUA şi a Marii Britanii.
Armata americană a declarat că a lovit noaptea trecută până la 10 drone în Yemen, care erau pregătite pentru lansare. De asemenea, o navă a marinei americane a doborât trei drone de fabricaţie iraniană şi o rachetă anti-navă houthi.