Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a mers, joi la prânz, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a aduce documente și a le da procurorilor declarații într-un caz care a pornit chiar de la o plângere depusă de el, înainte să fie edil.
Mai exact, în 2019, pe când era președinte al Asociației Salvați Bucureștiul (ASB), Nicușor Dan a depus o plângere împotriva Gabrielei Firea pe care o consideră vinovată pentru mai multe ilegalități apărute în PUZ Sector 3.
”Am arătat în acea plângere că PUZ Sector 3 a fost adoptat cu încălcarea mai multor prevederi legale, dar și faptul că acest PUZ încalcă dreptul bucureștenilor la un mediu sănătos.
Erau zeci de hectare de teren cărora, în mod nelegal, li se schimba destinația din spațiu verde în spațiu construibil, ceea ce însemna pentru proprietari un folos necuvenit estimat la aproape 300 de milioane de euro. Lucrurile sunt acum analizate de DNA și sper ca această speță să avanseze cât mai rapid. (...)
Printre persoanele pe care le consider vinovate și împotriva cărora am făcut această plângere se află fostul primar general Gabriela Firea și fostul arhitect-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu (...)
Această plângere penală a fost instrumentul pe care l-am avut atunci, în 2019, când eram deputat și vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul.
În 2021, ca primar al municipiului București, am un instrument mai puternic, pe care l-am și folosit, respectiv propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector pentru 1 an de zile, lucru pe care CGMB l-a votat”, a precizat Nicușor Dan.
Aglomerația ar fi devenit de nesuportat
Primarul Nicușor Dan a dat și cu alte ocazii exemple de abuzuri care s-ar fi produs dacă PUZ-ul de sector se adopta. Spre exemplu, în unele zone deja aglomerate, s-ar fi construit blocuri noi chiar între blocurile vechi, deja ridicate de comuniști. Practic, în unele zone de sector, aglomerația ar fi devenit de nesuportat.
Nicușor Dan a mai spus, la intrarea la DNA, și că în București s-au construit deja, ilegal, mii de blocuri. Iar în multe dintre cazuri acum nu se mai poate face nimic, de vreme ce în locuințe s-au mutat bucureșteni care nu pot fi evacuați.
PUZ Sector 3 fusese deja atacat în justiţie și pentru unele părți din documente s-a obținut anularea, în primă instanță.
Oricum, în perioada următoare, Primăria Capitalei trebuie să prezinte Consiliului General analize juridice ale tututror PUZ-urilor de sector suspendate pentru un an, adică pentru PUZ-urile Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.
Apoi, consilierii generali vor fi cei care vor decide ce e de făcut pentru urbanismul Capitalei. Oricum, în bugetul Primăriei Capitalei din acest an figurează și bani pentru accelerarea lucrărilor la un nou Plan Urbanistic General (PUG), care să țină loc de PUZ-uri de sector.
Citește și: