Nici acum nu a fost identificat animalul aflat la originea SARS-CoV-2. OMS nu știe sigur nici dacă virusul a ”scăpat” din laborator

Nici acum nu a fost identificat animalul aflat la originea SARS-CoV-2. OMS nu știe sigur nici dacă virusul a ”scăpat” din laborator

O echipă internaţională de experţi chinezi şi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a anchetat la Wuhan, nu a găsit indicii cu privire la prezenţa noului coronavirus în acest oraş înainte de decembrie 2019 şi că nu a identificat animalul aflat la originea bolii.

”Nu există probe suficiente (…) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful delegaţiei chineze, Liang Wannian.

Transmiterea virusului de la animal la om este probabilă, însă acest animal ”nu a fost identificat încă”, a anunţat Liang Wannian.

Noul coronavirus probabil că nu a ”scăpat” dintr-un laborator din China

Noul coronavirus probabil că nu a ”scăpat” dintr-un laborator chinez, a punctat Peter Ben Embarek, un expert OMS în securitate alimentară şi boli animale, care a prezentat un rezumat al anchetei.

Institutul de Virusologie din Wuhan a colectat numeroase eşantioane ale acestui virus, un lucru care a condus la acuzaţii - nedovedite - cu privire la faptul că s-ar afla la originea pandemiei, prin ”scăparea” virusului în oraş.

China respinge ferm această acuzaţie şi a răspândit, la rândul său, teorii potrivit cărora virusul ar proveni din alte părţi.

Experţi ONU din zece ţări au vizitat, la Wuhan, în afară de Institutul de Virusologie, spitale, institute de cercetare, o piaţă tradiţională legată de epidemie şi alte locuri.

Această vizită a echipei OMS la Wuhan a fost negociată luni de zile. China nu a acceptat-o iniţial, din cauza unor presiuni în cadrul Adunării OMS, în mai. Beijingul a respins apeluri la o anchetă strict independentă.

Autorităţile chineze menţin un control strict asupra informaţiilor cu privire la posibilele cauze ale pandemiei de Covid-19, care s-a soldat cu peste 105 milioane de contaminări şi 2,3 milioane de morţi în lume.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇