Negocierile Londra - UE pentru a evita un Brexit dur continuă, rezultatele se lasă așteptate

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Negociatorii şefi pentru Brexit ai UE şi Marii Britanii s-au întâlnit joi la Bruxelles pentru a încerca să evite întreruperea negocierilor privind viitoarea relaţie bilaterală comercială, în pofida dorinţei executivului de la Londra de a reveni asupra condiţiilor agreate iniţial, informează AFP.

Negociatorul britanic David Frost a părăsit sediul Comisiei Europene, unde a discutat timp de două ore cu Michel Barnier, fără a face vreo declaraţie.

„Echipa de negociere din Marea Britanie a purtat discuţii informale utile cu UE săptămâna aceasta, întrucât încercăm să ajungem la un acord până la jumătatea lunii octombrie cu privire la viitoarea noastră relaţie”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

„S-au făcut câteva mici progrese, dar rămân diferenţe semnificative în ceea ce priveşte aspectele cheie, inclusiv pescuitul şi ajutoarele de stat”, a continuat acesta. „Vom continua să lucrăm din greu pentru a depăşi aceste diferenţe în discuţiile noastre săptămâna viitoare, fără a ne compromite poziţia fundamentală: aceea de a fi o ţară independentă”.

Cu puţin înaintea acestei întâlniri, purtătorul de cuvânt al executivului european, Eric Mamer, a respins acuzaţiile prim-ministrului britanic, Boris Johnson, care susţine că Bruxelles-ul nu negociază cu bună-credinţă şi ameninţă cu o „blocadă” alimentară a schimburilor comerciale dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie, dacă nu se ajunge la un acord până la sfârşitul perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului 2020.

„Michel Barnier a arătat (…) că, şi în chestiuni extrem de complexe şi de sensibile din punct de vedere politic, Comisia şi UE negociază cu bună-credinţă”, a afirmat Mamer.

„UE nu ameninţă aprovizionarea cu alimente a Irlandei de Nord”, a subliniat un alt purtător de cuvânt pe Twitter. „Ne-am angajat să punem în practică cu fidelitate protocolul” menit să evite revenirea la o frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord, dar pe care Marea Britanie ameninţă să îl pună sub semnul întrebării, a adăugat acesta.

Premierul Boris Johnson refuză să renunţe la un proiect de lege controversat despre care guvernul britanic recunoaşte că încalcă dreptul internaţional. Textul proiectului revine asupra anumitor angajamente asumate în acordul de retragere semnat în ianuarie, ceea ce complică şi mai mult negocierile paralele privind viitoarea relaţie dintre UE şi Marea Britanie.

ADVERTISING

Ultimatumul dat de UE, respins de britanici

Nemulţumiţi de iniţiativa premierului britanic, oficialii europeni au cerut Londrei să renunţe la aceste dispoziţii legale problematice, un ultimatum respins de britanici.

"Decizia de a reveni asupra acordului de retragere este, atât pe fond, cât şi pe formă, foarte problematică", a declarat ministrul delegat francez pentru comerţ exterior Franck Riester, care s-a întâlnit joi cu Michel Barnier.

"Acest tip de atitudine nu generează un optimism copleşitor", a adăugat ministrul francez, care a menţionat totuşi că trebuie "încercat să nu reacţionăm prea mult la ceea ce spune Boris Johnson, ci la ceea ce face".

Următoarea rundă oficială de negocieri, în care sunt implicaţi sute de experţi care vor discuta despre cele mai spinoase probleme, vor demara la Bruxelles în săptămâna care începe pe 28 septembrie.

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice normele europene până pe 31 decembrie, perioadă de tranziţie în care Londra şi Bruxelles-ul speră să reuşească să convină asupra unui acord comercial care să le reglementeze relaţia în viitor.

ADVERTISING

Londra nu renunță la modificarea Acordului pentru Brexit și respinge ultimatumul UE.

Boris Johnson a cerut Armatei să se pregătească pentru o iarnă cu patru amenințări


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇