NATO anunţă că trimite avioane şi vapoare în Europa de Est. Franţa e pregătită să trimită trupe în România UPDATE: Reacția Rusiei

NATO anunţă că trimite avioane şi vapoare în Europa de Est. Franţa e pregătită să trimită trupe în România <b>UPDATE</b>: Reacția Rusiei

Statele membre NATO au plasat militari în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă în vederea unei consolidări în Europa de Est, împotriva unor activităţi militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina, anunţă luni într-un comunicat Alianţa Nord-Atlantică (NATO).

”NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei. Vom răspunde mereu oricărei deteriorări a mediului nostru de securitate, şi anume printr-o consolidare a apărării noastre colective”, subliniază secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, citat de AFP.

ADVERTISING

Desfășurare de forțe NATO în Europa de Est - Franța e pregătită să trimită trupe în România

”Danemarca trimite o fregată la Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de vânătoare de tp F-16 în Lituania, pentru a susţine vechea misiune de poliţie aeriană a NATO în regiune”, anunţă în comunicat NATO.

De asemenea, Spania trimite nave să se alăture forţelor navale NATO şi ia în calcul să trimită avioane de lută în Bulgaria.

Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România, sub comandamentul NATO. Olanda trimite două avioane de vânătoare de tip F-35 în Bulgaria începând din aprilie, pentru a susţine activităţile de poliţie aeriană ale NATO în regiune şi pune o navă şi unităţi terestre în aşteptare pentru Forţa de Reacţie a NATO”, precizează organizația în acest comunicat.

ADVERTISING

Statele Unite au anunţat de asemenea în mod clar că iau în calcul să-şi crească prezenţa militară în partea de est a Alianţei.

”După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, NATO şi-a consolidat prezenţa în partea de est a Alianţei, prin patru grupări tactice multinaţonale în Estonia, Letonia, Letonia şi Polonia”, aminteşte NATO.

Aceste unităţi, conduse respectiv de către Regatul Unit, Canada, Germania şi Statele Unite, sunt multinaţionale şi sunt pregătite de luptă, dă asigurări NATO. ”Prezenţa lor arată în mod clar că un atac împotriva unui aliat va fi considerată un atac împotriva întregii Alianţe”, avertizează NATO.

ADVERTISING

Înainte de 2014 nu existau forţe NATO multinaţionale în estul Alianţei Nord-Atlantice, mai aminteşte blocul militar occidental.

UPDATE 14.49: Rusia condamnă activităţile NATO

În schimb, Administraţia Vladimir Putin a denunţat atitudinea şi activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice. "Limbajul NATO este limbajul ameninţărilor şi presiunilor militare. Nu este nimic nou", a reacţionat luni Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, conform cotidianului The Guardian.

Amintim că tensiunile în Ucraina au crescut de luni de zile după ce Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi lângă graniţele Ucrainei, o acumulare dramatică de trupe despre care Occidentul afirmă că înseamnă pregătirea pentru un război pentru a împiedica Ucraina să adere vreodată la alianţa de securitate NATO.

Kremlinul a negat în mod repetat planul de a invada, dar armata rusă a luat deja o bucată de teritoriu ucrainean când a pus mâna pe Crimeea şi a susţinut forţele separatiste care au luat controlul unor mari părţi din estul Ucrainei în urmă cu opt ani, aminteşte Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇