Morgile din Kiev sunt pline, cadavrele stau îngrămădite în camioane frigorifice: Nimeni nu și-ar fi imaginat vreodată că se va ajunge la asta

Morgile din Kiev sunt pline, cadavrele stau îngrămădite în camioane frigorifice: Nimeni nu și-ar fi imaginat vreodată că se va ajunge la asta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Morgile din regiunea Kiev sunt pline, cadavrele stau îngrămădite în camioane frigorifice, iar personalul se străduiește să țină pasul cu numărul victimelor.

La o morgă situată la periferia Kievului, primul cadavru a ajuns la sfârșitul lunii februarie, la câteva zile după ce a început invazia rusă în Ucraina, scrie The Guardian.

A doua zi, au sosit încă două. Până la începutul lunii martie, morga nu mai avea loc pentru cadavrele care soseau zilnic, cu zecile, din orașele Bucea și Borodianka, pe atunci ocupate de forțele ruse.

După ce retragerea trupelor ruse din zonele de la nordul capitalei Ucrainei, la începutul lunii aprilie, a scos la iveală numeroasele gropi comune, cu sute de cadavre, fiecare morgă din regiunea Kiev era deja plină.

ADVERTISING

Astăzi, la mai bine de două luni de la începutul războiului, cadavrele sunt îngrămădite în camioane frigorifice în fața morgilor, în timp ce autoritățile se străduiesc să gestioneze situația.

„Nu eram pregătiți pentru asta. Nimeni nu și-ar fi imaginat vreodată că se va ajunge la asta”, a spus un medic legist dintr-un sat aflat la câțiva kilometri de Kiev.

Supraviețuitorii din Bucea, Borodianka, Irpin și Hostomel, unde rușii sunt acuzați de crime de război împotriva civililor, au început imediat să numere și să-și identifice morții.

Mii de cadavre greu de identificat

În fiecare zi, zeci de oameni se apropie de camioanele frigorifice pentru a pune numele celor dragi pe cadavrele aflate în pungi negre și îngrămădite unul peste altul.

ADVERTISING

„Până duminică, numai în regiunea Kiev au fost recuperate 1.123 de cadavre, printre care 35 de copii”, a declarat Oleg Tkalenko, un procuror din regiunea Kiev.

„Acestea sunt cadavrele pe care le-am scos din gropi comune sau pe care le-am găsit pe străzi. Toate cele 1.123 de cadavre sunt examinate de polițiști. Și, în fiecare zi, continuăm să descoperim mai multe cadavre. Nu pot oferi informații mai precise pentru că sunt mii de rapoarte”, a subliniat el.

Vladislav Perovski, un medic legist ucrainean care, împreună cu o echipă de legiști, a efectuat zeci de autopsii persoanelor din Bucea, Irpin și Borodianka ce au murit în timpul ocupării zonei de către Rusia, a spus că procesul de identificare este complex, având în vedere starea de descompunere a cadavrelor găsite în gropile comune și nivelul ridicat de brutalitate asupra victimelor, chiar și după ce au fost ucise.

ADVERTISING

El povestește că au fost oameni uciși și apoi zdrobiți de tancuri.

„Există multe corpuri arse și desfigurate care sunt, pur și simplu, imposibil de identificat. Sunt oameni cu fețele zdrobite sau decapitați”, a spus medicul.

Echipa lui, care lucrează într-o morgă ce nu poate fi identificată din motive de securitate, examinează aproximativ 15 cadavre zilnic, multe dintre ele mutilate.

Un tatuaj, singurul semn de identificare pe un corp mutilat

Un cuplu în vârstă se apropie de ușile din spate ale unui camion frigorific. Printre lacrimi, cei doi comunică numele unei victime bărbaților care stau în interiorul vehiculului, în mijlocul a nu mai puțin de 30 de cadavre.

Este fiul lor, care a luptat alături de forțele ucrainene. Cuplul spune că bărbatul ar fi fost trădat de o femeie atunci când soldații ruși au ocupat orașul de la periferia capitalei și căutau luptători ucraineni și foști soldați care au luat parte la războiul din Donbas.

Fiul lor a fost unul dintre ei. Rușii l-au capturat, l-au torturat, i-au rupt mâinile și picioarele și i-au pus o pungă de plastic pe cap. Apoi l-au împușcat în cap și i-au aruncat cadavrul pe marginea drumului. Cadavrul lui a rămas acolo, zile întregi, până a fost găsit de voluntari.

Când bărbații din interiorul vehiculului îi arată cadavrul fiului ei, femeia izbucnește în lacrimi, strigă și țipă, în timp ce îi blesteamă pe soldații ruși să aibă aceeași soartă.

Un tatuaj pe umăr a fost singurul semn de identificare pe un corp mutilat, aproape de nerecunoscut.

Înainte ca trupul său să poată fi îngropat, acesta va trebui mai întâi examinat de echipa lui Perovski, care, alături de 18 experți de la departamentul de criminalistică al jandarmeriei naționale a Franței, a început să documenteze crimele rușilor din Ucraina.

„Vedem o mulțime de cadavre mutilate. Mulți dintre cei uciși aveau mâinile legate la spate și gloanțe în ceafă. Au fost și cazuri de cadavre cu șase până la opt gloanțe pe spatele victimelor”, a spus Perovski.

Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili și a spus că sunt acuzații inventate de Ucraina și Occident, pentru a o acuza de crime de război. Dovezile morților și distrugerii în zonele ocupate de trupele Moscovei par să sugereze însă contrariul.

Ziua 63 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇