Momentul în care vârful unui munte din Austria se prăbușește: Mii de tone de stâncă au luat-o la vale (Video)

Momentul în care vârful unui munte din Austria se prăbușește: Mii de tone de stâncă au luat-o la vale (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un munte de la granița dintre Austria și Elveția a rămas fără vârf, după ce un volum uriaș de stâncă și pietriș a alunecat într-o vale. Momentul a fost filmat.

Mii de tone de rocă s-au desprins duminică de pe vârful unui munte austriac foarte popular pentru iubitorii de expediții și au căzut într-o vale, incident pe care geologii îl pun pe seama topirii zăpezii și al dezghețării permafrostului antrenate de încălzirea climei.

Volumul uriaș de stânci care a alunecat ca o avalanșă a lăsat masivul Fluchthorn (3.399 de metri) fără o parte din vârf în câteva secunde și a creat un nor de praf vizibil de la o distanță de câțiva kilometri, au anunțat autoritățile citate de The Guardian.

ADVERTISING

Incidentul a fost filmat de o echipă de salvamontiști care se antrenau în zonă. Înregistrarea video, care a fost publicată de ziarul Tiroler Tageszeitung, a surprins valul de stânci care s-a năpustit dintr-o dată spre vale.

"Sute de metri din vârf s-au rupt, pur și simplu", a declarat pentru presa locală Christian Walter, șeful salvatorilor montani din regiunea austriacă Galtür.

O parte din grohotiș a fost împinsă la vale de un râu.

Elicopterele poliției au zburat pe o rază de doi kilometri pătrați în jurul masivului, în căutarea unor persoane care s-ar fi putut afla acolo în momentul prăbușirii vârfului, dar la sfârșitul operațiunii autoritățile au anunțat că nimeni nu a fost rănit.

Geologii consultați de agenția austriacă de presă APA au spus că alunecarea de stânci, care a fost anticipată de mai mult timp, a afectat o parte din vârful sudic, inclusiv crucifixul care se găsește de obicei pe vârfurile munţilor din regiune. Ei au pus incidentul pe seama topirii ghețarilor și a dezghețării permafrostului provocate de criza climatică.

ADVERTISING

Luna trecută, micul sat elvețian Graubünden de pe malul lacului Brienz a fost evacutat după ce cei 50 de locuitori au fost avertizați că o formațiune de doi metri cubi de rocă și pietriș din preajma localității este pe punctul de a se prăbuși.

După evacuare, mai multe stânci de diferite mărimi s-au desprins și au alunecat spre sat. Tabloidul elvețian Blick a ridicat o cameră video în zonă pentru a urmări incidentul printr-o transmisiune directă, dar experții au spus că nu pot aprecia câte bucăți de rocă s-au desprins până acum.

ADVERTISING

După prăbușirea vârfului Fluchthorn, montaniarzii sunt îngrijorați că unul dintre cele mai populare vârfuri din regiunea alpină Allgäu, Hochvogel, un masiv cu o altitudine de 2.592 de metri situat la doar câțiva kilometri de sudul Germaniei, ar putea avea aceeași soartă. Deși vârful s-a dezintegrat încet în ultimii ani, iar o avalanșă masivă de stânci nu este exclusă, autoritățile au anunțat, însă, că pericolul unei prăbușiri nu este iminent.

Dacă volumul uriaș de stânci, estimat la 260.000 metri cubi, care este străbătut de crăpături vizibile în vârf, s-ar prăbuși, ar ajunge într-o parte nelocuită a zonei, care ar fi afectată de norii de praf produși, a spus pentru presa locală un purtător de cuvânt al districtului german Oberallgäu.

Un traseu montan din zonă a fost închis în urmă cu mai bine de un deceniu din cauza pericolului de cădere a stâncilor.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇