Momentul în care cel mai modern tanc al Rusiei sare în aer pe front: Rachetă sau obuz cu uraniu sărăcit? (Video)

Momentul în care cel mai modern tanc al Rusiei sare în aer pe front: Rachetă sau obuz cu uraniu sărăcit? (Video)

Explozia spectaculoasă a unui tanc rusesc în Ucraina ridică semne de întrebare. Unele surse menționează drept cauză o mină sau o rachetă antitanc, dar un expert militar susține că deflagrația a fost produsă de un obuz cu uraniu sărăcit.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare arată un tanc T-90 M, cel mai modern din dotarea armatei ruse, care trage cu tunul principal de 125 mm spre pozițiile ucrainene. Pentru scurt timp se vede cum un militar scoate capul în spatele turelei, apoi tancul explodează. Potrivit cotidianului britanic Daily Express, deflagrația a fost produsă de o mină antitanc peste care a trecut vehiculul.

ADVERTISING

Nicholas Drummond, analist militar și consultant strategic britanic specializat în războiul terestru, a scris, însă, pe Twitter că tancul a fost lovit în plin de un proiectil cu uraniu sărăcit. Acesta poate fi văzut la secunda 24 din clipul video.

„Cu o lovitură de rachetă antitanc de obicei este o deflagrație de la penetrarea inițială, apoi o explozie secundară mai mare. Aici avem o explozie instantanee a muniției, ceea ce implică un proiectil cu o viteză foarte mare", a explicat el.

Potrivit contului de Twitter Ukraine Weapons Tracker, tancul a fost lovit de o rachetă antitanc care a lovit în partea laterală, exact în muniția de sub turelă.

Bloggerii militari au localizat înregistrarea în apropiere de Kremina, în regiunea Donețk, iar potrivit unor informații neconfirmate explozia s-ar fi produs pe un câmp de lângă satul Makiivka, scrie Kiev Post.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

T-90M este cel mai modern tanc de luptă al armatei ruse și cel mai avansat și mai puternic vehicul blindat pe care Kremlinul l-a trimis pe frontul din Ucraina. Printre elementele avansate de care dispune acesta se numără și protecția denumită Shtora-1 (Perdeaua-1), concepută pentru a detecta rachetele antitanc care se apropie și a le lovi cu grenade lansate cu turela.

Blindajul exploziv Relikt fixat pe carenă și turelă are rolul de a disipa printr-o explozie deflagrația unei rachete antitanc, protejând echipajul și muniția din interior.

Armata ucraineană nu a comunicat dacă a folosit un proiectil cu uraniu sărăcit pentru a distruge tancul T-90 din imagini, dar a anunțat că o singură unitate antitanc a distrus 24 de tancuri rusești în 96 de ore de lupte. Informația nu au putut fi confirmată din surse independente, precizează Kiev Post.

ADVERTISING

Potrivit grupului independent de monitorizare Oryx, armata rusă a pierdut 45 de tancuri T-90 și 2.362 de tancuri de toate tipurile de la începerea invaziei în Ucraina.

Bilanțul prezentat luni de forțele armate ucrainene arată că 4.823 de tancuri rusești au fost distruse de la debutul războiului.

Marea Britanie a decis încă din martie să livreze muniții cu uraniu sărăcit, iar Statele Unite au anunțat în septembrie că vor dota cu proiectile de 120 mm de acest tip cele 31 de tancuri M1A1 Abrams, pe care urmează să le trimită în următoarele luni în Ucraina.

Proiectilul cu uraniu sărăcit trece prin blindaj într-o clipă, înainte de a exploda într-un nor încins de pulbere și metal, iar temperatura foarte mare aruncă în aer combustibilul și muniția tancului, a explicat Edward Geist, expert nuclear și cercetător la Rand, un ONG de cercetare.

Munițiile cu uraniu sărăcit, precum și blindajele cu acest tip de material, au fost folosite de tancurile americane în 1991, în primul război din Golf, împotriva tancurilor irakiene T-72, dar și în al doilea război din această țară, în 2003, precum și în Serbia și Kosovo.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇