Ministrul Mediului nu vrea ca ursoaica din Italia care a ucis un tânăr să fie adusă în România

Ministrul Mediului nu vrea ca ursoaica din Italia care a ucis un tânăr să fie adusă în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, nu vrea ca ursoaica din Italia care a ucis un tânăr care alerga să fie adusă în România.

El a spus că România a contactat mai multe țări cu habitate potrivite, inclusiv Italia, pentru a prelua o parte din urșii din România, dar nimeni nu a acceptat. Iar acum, afirmă el, Italia vrea să trimită un urs cu probleme în România.

„Italia nu doar că nu a răspuns pozitiv la acea corespondență, dar Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om în urmă cu câteva săptămâni. În Italia sunt aproximativ 30 de urși și acum există o procedură administrativă prin care ursul problemă se pregătește să vină în România, ca și cum nu am avea suficienți. În măsura în care această decizie ține și de Ministerul Mediului, eu cred că România nu ar trebui să primească și alți urși. Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni”, a spus Fechet la Digi24.

ADVERTISING

Ministrul a subliniat că în România există o probemă reală cu urșii.

„Astăzi, în România, există o problemă reală cu urșii. Există pentru prima dată un studiu care nu e făcut din birouri, un studiu făcut de Universitatea Transilvania, care ne spune și cifra. Astăzi avem în România aproximativ 8.000 de urși. E o cifră estimativă. Pentru a asigura condiții optime de protejare a speciei de urs și pentru a limita conflictele dintre om și urs, studiul mai spune că o cifră optimă referitoare la cât pot să acomodeze habitatele este de 7.500 maxim”, a spus ministrul.

ADVERTISING

Andrea Papi, un italian de 26 de ani, alerga pe 5 aprilie într-o pădure montană din regiunea nordică Trentino-Alto Adige când a fost atacat de o ursoaică. Animalul cunoscut de autorități pentru atacuri violente asupra oamenilor l-a ucis pe Papi.

Cu două decenii în urmă, doar cinci urși bruni mai trăiau în regiunea Trentino, iar activiștii de mediu se temeau că populația de urși va dispărea. Programul de repopulare declanșat a avut succes, iar numărul acestor animale a crescut la 20, dar acest lucru a avut ca efect înmulțirea întâlnirilor cu oamenii - care nu sunt obișnuiți să trăiască în preajma prădătorilor - iar uciderea lui Papi a reaprins dezbaterea privind numărul urșilor în zonă.

ADVERTISING

Cea mai presantă problemă după episodul tragic din aprilie rămâne soarta ursoaicei care pune autoritățile locale în opoziție cu activiștii pentru drepturile animalelor.

O instanță din Roma a suspendat un ordin de a ucide ursoaica în vârstă de 17 ani, cunoscută sub numele JJ4, care are trei pui. Decizia de a acorda o amânare a execuției a fost salutată de activiștii pentru drepturile animalelor, care speră ca ursoaica să fie transferată în România, la sanctuarul de urși de la Zărnești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇