Ministrul grec al Turismului: Vrem să ne asigurăm că situația e sub control, apoi vom redeschide și alte vămi. E un an ciudat, trebuie să fim precauți

Ministrul grec al Turismului: Vrem să ne asigurăm că situația e sub control, apoi vom redeschide și alte vămi. E un an ciudat, trebuie să fim precauți

Sute de români care au mers în vacanță în Grecia s-au plâns joi că au fost nevoiți să aștepte ore întregi, la cozi de până la 10 kilometri, la vama bulgaro-elenă Kulata-Promachonas.

Haris Theoharis, ministrul grec al Turismului, a declarat într-un interviu acordat Digi24 că acesta este singurul punct de frontieră prin care se poate intra, momentan, în țară.

Iar măsura a fost luată pentru ca autoritățile să poată face cât mai riguros controale la cei care merg în Grecia, astfel încât să se împiedice răspândirea noului coronavirus.

Cozi de până la 10 km la intrarea în Grecia, după ce MAE a anunțat că turiștii pot trece doar pe la vama Kulata. Mulți români spun însă că se poate și pe la Makaza - care e explicația ministerului

În curând, afirmă ministrul, vor fi însă redeschise și celelalte vămi.

”Sunt primele zile ale redeschiderii ample a granițelor, redeschidere ce include și aeroporturile, așa că încercăm să facem demersurile pas cu pas, cu multă prudență și în următoarele zile, presupunând că vom rezolva diferitele probleme apărute la punctele de frontieră, vom lua în considerare redeschiderea lor. Deocamdată, însă, Promachonas e principalul punct de tranzit pentru turiști.

ADVERTISING

E o chestiune operațională, vrem să ne asigurăm că totul merge bine la scară mică și că situația este sub control. Apoi vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme.

Tot ce vrem este să ne asigurăm că avem la dispoziție toate mijloacele pentru a face controalele necesare, dar și pentru a veni în sprijinul și pentru a asigura în cele mai bune condiții fluxul de trecere”, a spus ministrul.

Mulți români au scris însă pe un grup de Facebook că au intrat atât miercuri, cât și joi, fără probleme, prin vama Makaza.

Haris Theoharis a precizat că, pentru început, autoritățile încearcă să fie flexibile. Ulterior, când oamenii vor cunoaște exact care sunt regulile, acestea vor fi implementate cu mai mare strictețe.

”Desigur, când se formează cozi și apar probleme, încercăm să venim cu soluții de moment. Pentru că sunt abia primele zile, încercăm să fim flexibili. Dar după o vreme, când oamenii vor cunoaște exact care sunt regulile, acestea vor fi implementate cu mai mare strictețe. Le sugerez celor care vin din România să meargă pe la Promachonas”, a precizat ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Despre românii care s-au dus în vacanță în Creta și au fost ținuți ore întregi în aeroport

În ceea ce privește românii care s-au dus în vacanță în Creta și au fost ținuți ore întregi în aeroport, pentru ca toți pasagerii să fie testați pentru COVID-19, ministrul a afirmat că și aceste probleme vor dispărea.

200 de români care s-au dus în vacanță în Creta au fost ținuți ore întregi în aeroport: Au testat pentru COVID-19 și bebelușii

”Folosim testarea selectivă, algoritmul are nevoie de mai multe date ca punct de plecare pentru a calcula cu mai multă acuratețe cine va fi testat și cine nu. Am adunat aceste informații în zilele precedente de la alți turiști care au avut posibilitatea să vină cu avionul în Grecia.

Pe măsură ce zilele trec și vom obține mai multe date, vom putea să fim mai selectivi și mai avizați în felul în care vom face testarea. Problema aceasta va apărea doar în primele zile”, a mai declarat Haris Theoharis.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, printre factorii luați în considerare pentru testarea selectivă se numără și țara de origine, mai exact datele epidemiologice din acel stat.

”Nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm în considerare. Dacă un grec se întoarce din România, are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar, nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo”, a precizat ministrul grec al Turismului.

Toată lumea trebuie să fie prudentă, e un an ciudat

Toți cei care intră în Grecia și sunt testați pentru COVID-19 trebuie să fie prudenți, să nu meargă în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv vor trebui să își amintească toate locurile în care au fost, a subliniat Haris Theoharis.

”Nu spunem că oamenii trebuie să se izoleze. Dacă cineva este testat, atunci trebuie să fie prudent. Până la urmă, toată lumea trebuie să fie prudentă, e un an ciudat, trebuie să fim precauți acasă și trebuie să fim precauți în țările unde mergem în vacanță.

Dar după ce sunteți testat recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei.

Până la urmă, e o chestiune de bun simț. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva”, spune ministrul.

Citește și:

Un român a așteptat 3 ore, la 35 de grade, să treacă granița în Grecia: Este inadmisibil

Orban spune că a pornit demersurile diplomatice pentru ca românii să nu mai piardă mult timp la intrare în Grecia

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇