Fetița născută printre dărâmături, după cutremurele devastatoare de luni din Siria, a primit numele Aya.
Ea va fi crescută de un frate al bunicului. Mii de oameni se oferiseră să o adopte după ce au aflat cazul ei, iar acum este alăptată de soţia managerului de la spitalul unde a fost dusă.
Numele Aya înseamnă în arabă ”un semn de la Dumnezeu”, scrie The Guardian.
Cum părinţii şi toţi fraţii ei au murit, un frate al bunicului, Salah al-Badran, o va lua în îngrijire, după ce va fi externată din spital.
Cu toate acestea, şi locuinţa bărbatului din oraşul Jenderis din nord-vestul Siriei a fost distrusă. El şi familia au reuşit să scape din clădire, dar acum toate cele 11 persoane trăiesc într-un cort.
”După cutremur, nimeni nu mai poate sta în casa sa. Doar 10% din clădirile de aici sunt sigure pentru a trăi în ele şi restul sunt de nelocuit”, a afirmat bărbatul pentru AP.
Salvatorii din Jenderis au găsit-o pe Aya, luni după-amiază, la peste zece ore de la cutremur, în timp ce săpau printre ruinele blocului cu cinci etaje în care locuiau părinţii ei. Îngropată sub beton, fetiţa era încă legată prin cordonul ombilical de mama ei, care a murit împreună cu soţul şi ceilalţi patru copii.
Fetiţa a fost dusă de urgenţă la un spital din oraşul apropiat, Afrin. Starea ei se îmbunătăţeşte pe zi ce trece şi nu are afectată coloana vertebrală, aşa cum se credea iniţial.
Mii de oameni se oferiseră să o adopte pe fetiţa născută sub ruine, după ce imaginile cu un bărbat alergând din dărâmături cu bebeluşul plin de praf au devenit virale, scrie şi BBC.
Managerul spitalului din Afrin, Khalid Attiah, a spus că a primit zeci de telefoane de la oameni din toată lumea care vor să o adopte pe Aya.
Dr Attiah, care are o fetiţă cu doar patru luni mai mare decât Aya, a afirmat: ”Nu voi permite nimănui să o adopte acum. Până când familia ei îndepărtată se va întoarce, o tratez ca pe unul dintre copiii mei”. Deocamdată, soţia medicului o alăptează, ca şi pe fiica lor.
În Jenderis, orașul natal al Ayei, încă se caută supravieţuitori prin clădirile prăbușite. Un jurnalist local a declarat pentru BBC: „Situația este un dezastru. Sunt atât de mulți oameni sub dărâmături. Există încă oameni pe care nu i-am scos încă”.
Peste 21.000 de oameni au murit în nordul Siriei şi sud-estul Turciei, după cutremurele de luni.