Mărturiile medicului aflat de gardă în seara incendiului de la Centrul de copii Robănescu

Mărturiile medicului aflat de gardă în seara incendiului de la Centrul de copii Robănescu
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dr. Andrada Mirea, medic pediatru la Centrul Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru copii “Dr. Nicolae Robănescu”, aflat de gardă în seara de 25 iulie, când a luat foc transformatorul aflat în curtea spitalului, povestește cum s-a întâmplat totul.

Medicul spune că în momentul în care s-a produs explozia, centrul nu avea curent de aproximativ o oră şi jumătate-două ore.

”Am văzut flama pentru că eram chiar în uşa de la recepţie, încercam să discut cu inginerul care fusese chemat să vină de acasă pentru a verifica starea aparatului pentru rezonanţă magnetică. Este important să funcţioneze curentul şi, constatând absenţa acestuia şi funcţionarea doar a generatorului, am solicitat prezenţa inginerului ca să verifice RMN-ul, temperatura, tot ce ţine de aspectele acestea”, a declarat dr. Andrada Mirea pentru News.ro.

ADVERTISING

Chiar în acel moment s-a produs explozia, iar medicul a precizat că a sunat la 112 și a apăsat alarma de incendiu.

”În acel moment s-a auzit o bubuitură puternică, s-au cutremurat cumva pereţii şi am ieşit instantaneu la exterior să ne uităm în direcţia de unde s-a auzit bubuitura, era vorba despre transformator care este situat la noi în curte. În acel moment am luat telefonul să apelez 112, concomitent cu acest lucru am intrat în spital, am apăsat alarma şi m-am îndreptat către saloane”, a relatat Dr. Mirea.

Medicul spune că a încercat şi a reuşit încă din primele momente să menţină o atmosferă de calm, în contextul în care evacuarea urma să se facă în regim de urgenţă.

ADVERTISING

”De data asta nu e un exerciţiu”

Dr. Mirea a explicat că o parte dintre pacienţi revin constant spre spital pentru tratamente sau diverse alte necesităţi şi că aceştia sunt obişnuiţi cu exerciţiile care se fac cu o anumită regularitate în spital.

În acele momente, însă, medicul le-a spus că nu este vorba despre un exerciţiu şi că trebuie să iasă din clădire, însă într-un mod organizat, pe trei căi de acces, astfel încât oamenii să nu se rănească în încercarea de a ieşi din clădire.

„Auzind alarma, asistentele au reacţionat, mamele, pacienţii care erau ambulanţi, dar şi mamele care aveau în grijă copilaşii non-ambulanţi, au scos capul care mai de care la uşă şi le-am comunicat; ”Staţi calmi, nu se întâmplă nimic la clădirea noastră, de data asta nu e un exerciţiu, o să ieşim cu toţii afară, încolonaţi, nu vă stresaţi, nu e afectată clădirea, nu se întâmplă nimic, ieşim afară”.

ADVERTISING

Am încercat să menţin o stare de calm, credeţi-mă că este foarte important acest aspect în momentul în care trebuie să eliberezi atâţia pacienţi pe trei căi de acces, asta înseamnă că ai o echipă, nu vreau să mă laud eu, dar o echipă bine formată şi închegată care comunică foarte bine nu doar om cu om, personalul, asistenţii între ei, dar şi cu mămicile şi cu pacienţii. Din punctul de vedere al comunicării cred că s-a lucrat foarte bine”, a explicat medicul.

Andra Mirea a mai spus că în cadrul unității medicale există proceduri scrise și sunt efectuate periodic exerciții pentru astfel de situații.

„Cu siguranţă avem proceduri scrise şi nu doar atât, efectuăm exerciţii periodice, de asta, în momentul în care am pornit alarma, nu s-a creat panică. Probabil că, în mod normal, când auzi alarma pentru prima dată în viaţa ta, te panichezi, dar aceşti oameni care vin la noi sunt pacienţi cronici, care vin şi la un interval de 5-6 luni, revin să continue tratamentul şi unii dintre ei au participat la aceste exerciţii, de aceea le-am şi spus: ”Nu vă temeţi, nu e un exerciţiu de această dată, trebuie să ieşim cu toţii”.

Şi au ascultat şi chiar m-a bucurat pentru că, în momentul în care realizezi o evacuare, primul stres este să nu se creeze angoasă şi pacienţii, aparţinătorii, infirmierii care cară pacienţii să nu ajungă să se calce în picioare. Dar au reacţionat extraordinar, sunt mame minunate. Este prima oară când facem o evacuare în regim de urgenţă şi nu este exerciţiu”, a precizat Dr. Mirea.

Andrada Mirea s-a asigurat că toţi pacienţii transferaţi de urgenţă în seara incendiului la Spitalul Marie Curie au tot ce le trebuie şi că îşi continuă tratamentele sau/şi analizele de care au nevoie.

Miercuri, copiii au început să fie transferaţi înapoi de la Marie Curie la Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii Dr. Nicolae Robănescu, iar în cursul zilei de joi medicii au reuşit relocarea tuturor pacienţilor în centru.

Dr. Andrada Mirea lucrează în unitatea sanitară din 2014 şi de anul trecut este director medical al centrului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇