Majoritatea românilor consideră că sunt priviţi drept cetăţeni de mâna a doua în UE

Majoritatea românilor consideră că sunt priviţi drept cetăţeni de mâna a doua în UE

Majoritatea românilor (78,2%) consideră că sunt priviţi drept „cetăţeni de mâna a doua” în UE, potrivit unui sondaj INSCOP.

Cercetarea relevă că 78,2% dintre cei chestionaţi s-au arătat de acord cu afirmaţia conform căreia „românii sunt priviţi ca ‘cetăţeni de mâna a doua’ în UE”, 20,4% s-au declarat în dezacord cu această afirmaţie, iar 1,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Totodată, majoritatea românilor (50,2%) cred că unele state europene blochează aderarea României la spaţiul Schengen din motive economice.

ADVERTISING

Studiul mai arată că 43,5% dintre respondenţi sunt de părere că România nu a fost admisă încă în spaţiul de liberă circulaţie din UE, deoarece nu a îndeplinit toate criteriile de aderare, iar 6,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Poluarea e provocată de companii străine

Potrivit sondajului, 55,9% dintre români cred că poluarea din ţară este provocată mai ales de companii străine, 35% - de companii româneşti, iar 9,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 47,3% dintre respondenţi cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine, 45,8% - mai ales de companii româneşti şi cetăţeni români şi 6,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conform cercetării, 58,2% dintre cei chestionaţi sunt în dezacord cu afirmaţia potrivit căreia "Construcţia de autostrăzi în România este blocată de puteri străine care urmăresc să împiedice dezvoltarea ţării", 35,4% - sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu ştiu sau nu a răspuns.

Ungaria urmăreşte să rupă Transilvania de România

De asemenea, 49,5% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu afirmaţia "Ungaria urmăreşte să rupă Transilvania de România", 43,2% în dezacord, iar 7,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

ADVERTISING

87,2% dintre subiecţii sondajului cred că România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor etnice de pe teritoriul său, iar 11% sunt în dezacord şi 1,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eşantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇