Doi deputați ai partidului „Șor”, Denis Ulanov și Petru Jardan, au rămas fără imunitate și au fost reținuți, luni seară, de procurorii anticorupție de la Chișinău.
Cei doi sunt acuzați de abuz în serviciu, escrocherie și spălare de bani. Este vorba de două episoade penale care au devenit celebre: cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și implicare în jaful bancar de 1 miliard de dolari în 2014.
În luna august 2019, la câteva luni după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost debarcat de la putere și a fugit din țară, a rămas fără imunitate parlamentară și liderul partidului „Șor”, Ilan Șor, condamnat în prima instanță de justiția moldovenească la 7 ani și 6 luni de pușcărie pentru obținerea, prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, a peste 5 miliarde de lei moldovenești de la o bancă de stat.
Acesta a fugit din Moldova aproape concomitent cu Plahotniuc, după ce PDM, condus pe atunci de Plahotniuc, a cedat puterea la limita unei lovituri de stat.
O lună mai târziu, fără imunitate parlamentară au rămas alți doi deputați de la „Șor”, Marina Tauber și Reghina Apostolova – și ele vizate în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari.
Peste un an, ambele au fost scoase de sub urmărire penală, presa de la Chișinău sugerând că acest lucru s-ar fi întâmplat datorită apropierii partidului „Șor” de PSRM, care controla guvernarea.
Tot în septembrie 2019, fiind cercetat în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău, a rămas fără imunitate și unul din apropiații lui Plahotniuc , ministrul Justiției din perioada regimului oligarhic, Vladimir Cebotari.
"Asociația criminală" a lui Plahotniuc
Luni, în cadrul procedurii parlamentare de ridicare a imunității deputaților Jardan și Ulanov, procurorul general Alexandr Stoianoglo a vorbit despre crearea și conducerea de către Plahotniuc, în Moldova, „a unei asociații criminale din care fac parte mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul condus de Ilan Șor”.
Potrivit lui Stoianoglo, „Ulanov a acționat în interesul acestei asociații criminale”.
„Așa-numita asociație criminală este o organizație mai mare și este constituită din mai multe grupuri criminale. Noi astăzi vorbim despre activitatea doar a unui grup criminal în cadrul asociației criminale conduse de Plahotniuc. Celelalte grupuri sunt investigate în cadrul altor dosare penale”, a explicat procurorul general.
Aseară, deputatul Petru Jardan a fost audiat de procurorii anticorupție în dosarul în care este acuzat de „abuz în serviciu” în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în faza concesionării.
De asemenea, procurorii au efectuat percheziții la domiciliul lui Jardan și în biroul său de serviciu de la sediul companiei „Avia Invest” (care a preluat Aeroportul), al cărei administrator a fost Jardan.
Procuratura a mai anunțat că, în cursul zilei de marți, acțiunile de urmărire penală vor continua, procurorii anticorupție urmând să-l audieze și pe deputatul Denis Ulanov, vizat în frauda bancară.
Venirea procurorului general în Parlament și ridicarea imunității celor doi deputați a fost o surpriză în condițiile în care partidul „Șor” și PSRM, care încă mai controlează Guvernul și o bună parte a instituțiilor statului, sunt oficial în coaliție, încercând să zădărnicească planul președintelui Maia Sandu de dizolvare a actualului Parlament detestat pentru corupție.
Procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost promovat în funcție în 2019, în baza unui concurs contestat de Maia Sandu (pe atunci prim-ministru al Republicii Moldova), dar agreat de președintele de atunci Igor Dodon.
În perioada care s-a scurs, Procuratura a evitat subiectele sensibile, prezentate în spațiul public, ce îl vizau pe Dodon.
Mai mult, Stoianoglo a fost aspru criticat pentru faptul că dosarele de rezonanță, inclusiv cele vizând frauda bancară și concesionarea Aeroportului, bat pasul pe loc.
Victorie pentru Maia Sandu la Curtea Constituțională: Igor Grosu rămâne premierul desemnat
Maia Sandu vrea să convingă procurorul general să accepte sprijin extern
Recent, după o întâlnire avută la Bruxelles cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, președintele moldovean Maia Sandu a vorbit despre disponibilitatea unui institut european specializat de a ajuta procurorii moldoveni la recuperarea banilor furați de la cetățenii Republicii Moldova de către diferite grupări mafiote, inclusiv a activelor.
„Instituția respectivă și-a exprimat disponibilitatea să ajute țara noastră, dacă va exista o astfel de cerere din partea Procuraturii”, a precizat șefa statului.
Luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a anunțat că procurorul general Alexandr Stoianoglo a semnat recent o solicitare de asistență din partea acestui institut pe care șefa statului a evitat să-l numească.
Mai mult, ea a spus că i-a propus procurorului Stoianoglo să accepte invitarea unui grup de procurori străini care să lucreze nemijlocit pe dosarele mari, împreună cu procurorii moldoveni.
„Pe acest subiect, nu am ajuns încă la un punct final în discuțiile cu procurorul general. Am discutat, dar nu avem un „Da!” ferm din partea lui Stoianoglo”, a spus Maia Sandu.