Lupta pentru diamantul de 500 de carate din sceptrul reginei: "Trebuie returnat imediat"

Lupta pentru diamantul de 500 de carate din sceptrul reginei: "Trebuie returnat imediat"

Denumit Marea Stea a Africii sau Cullinan I, diamantul a fost tăiat dintr-o bucată mai mare, extrasă din Africa de Sud în 1905, și înmânat familiei regale britanice de autoritățile colonialiste. Diamantul este montat pe un sceptru folosit de regina Elisabeta a II-a.

Apelurile pentru repatrierea Marii Stele a Africii și a altor diamante s-au intensificat după moartea reginei Elisabeta a II-a. Mulți sud-africani consideră nelegitim modul în care diamantul a ajuns în posesia casei regale a Marii Britanii, relatează CNN.

ADVERTISING

Dezbaterea despre colonialismul monarhiei britanice a izbucnit când președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a postat pe Twitter un mesaj în care o elogia pe regina Elisabeta a II-a. Mai mulți sud-africani au preluat mesajul și l-au folosit pentru a cere returnarea diamantului.

Peste 6.000 de persoane au semnat o petiție în care se cere ca diamantul Marea Stea a Africii să fie returnat și expus într-un muzeu din Africa de Sud.

Un diamant însângerat

"Diamantul Cullinan trebuie returnat imediat Africii de Sud. Mineralele din țara noastră și din alte state continuă să aducă beneficii Marii Britanii în dauna poporului nostru", a declarat activistul Thanduxolo Sabelo.

ADVERTISING

Parlamentarul sud-african Vuyolwethu Zungula a făcut apel la autorități să solicite "despăgubiri pentru toate daunele provocate de Marea Britanie" și returnarea "întregului aur și a diamantelor furate de Marea Britanie".

Everisto Benyera, profesor de politici africane la Universitatea Africii de Sud, a spus pentru CNN că "tranzacțiile colonialiste sunt ilegitime și imorale".

"Primirea unui diamant furat nu exonerează primitorul. Marea Stea este un diamant însângerat… Compania minieră privată, guvernul din Transvaal și Imperiul Britanic au făcut parte dintr-o rețea de colonialism", a subliniat profesorul.

ADVERTISING

Simbolurile puterii suveranului

Potrivit Royal Collection Trust, care deține toate colecțiile familiei regale britanice, diamantul Cullinan i-a fost prezentat regelui Eduard al VII-lea în 1907, la doi ani după descoperirea sa într-o mină privată din provincia sud-africană Transvaal. Diamantul a fost trimis în 1908 la Amsterdam pentru a fi tăiat.

Diamantul original avea 3.106 carate și era de mărimea unei inimi umane, potrivit casei de diamante Royal Asscher.

Aceasta susține dreptul de proprietate al casei regale asupra diamantului, întrucât piatra prețioasă a fost cumpărată de guvernul local din Transvaal, condus de stăpânirea britanică, și oferită cadou regelui.

Potrivit Royal Asscher, diamantul Cullinan a fost tăiat în nouă pietre mari și 96 de pietre mai mici. Cea mai mare dintre acestea a fost denumită Marea Stea a Africii (Cullinan I) de Eduard al VII-lea. Acesta a botezat și al doilea diamant ca mărime, Steaua Mai Mică a Africii.

Cullinan I a fost montat pe sceptrul cu cruce al suveranilor, iar al doilea a fost pus pe coroana imperială. Regina Elisabeta a II-a a apărut în mai multe fotografii în care folosea ambele simboluri ale puterii monarhului.

Țările africane luptă de mai mulți ani pentru recuperarea artefactelor culturale luate de trupele colonialiste. Luna trecută, un muzeu din Londra a acceptat returnarea a 72 de obiecte Regatului Benin, din sudul Nigeriei, luate în timpul unei operațiuni militare din 1897.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇