Lumină puternică pe cerul Kievului. Alertele au pornit, dar nu era o bombă (Video)

Lumină puternică pe cerul Kievului. Alertele au pornit, dar nu era o bombă (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un flash observat pe cerul Kievului, care a stârnit o mulţime de reacţii pe reţelele de socializare, a fost provocat de căderea unui obiect.

Miercuri seara, „în jurul orei 22:00 (19:00 GMT), s-a observat strălucirea unui obiect aerian pe cerul Kievului. Conform informaţiilor iniţiale, acest fenomen este consecinţa căderii unui satelit NASA pe Pământ”, a declarat inițial şeful administraţiei militare a capitalei Ucrainei, Serhii Popko, pe Telegram.

Ulterior, un purtător de cuvânt al NASA a declarat pentru BBC că satelitul RHESSI, încă se afla pe orbită la ora incidentului de la Kiev și intrarea sa în atmosferă este așteptată în orele următoare.

ADVERTISING

Agenţia spaţială americană a anunţat la începutul săptămânii că un satelit cu o greutate de aproximativ 300 de kg va reveni miercuri în atmosferă la o oră necunoscută.

Satelitul Rhessi, folosit pentru observarea erupţiilor solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar utilizarea sa a încetat în 2018, potrivit NASA.

Un jurnalist AFP a observat un fulger pe cer, care nu a fost urmat de niciun sunet.

Alerta aeriană a fost activată, a subliniat Popko, precizând totodată că „apărarea antiaeriană nu a intrat în acţiune".

ADVERTISING

La scurt timp, Forţele Aeriene Ucrainene au susţinut, de asemenea, că flash-ul a avut „legătură cu căderea unui satelit/meteorit", afirmând totodată că acest lucru nu a fost încă clarificat.

„Reţelele sociale se distrează răspândind meme cu farfurii zburătoare, dar vă rugăm să nu folosiţi sigla oficială a Forţelor Aeriene pentru a le crea", au adăugat autoritățile.

Luni, într-un comunicat, NASA a spus că se aşteaptă ca cea mai mare parte a satelitului Rhessi să fie distrusă în momentul intrării în atmosferă.

ADVERTISING

„Dar este de aşteptat ca unele componente să supravieţuiască", a spus agenţia spaţială americană, adăugând că riscul de a răni pe cineva pe Pământ este scăzut, o şansă la 2.467.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇