Flota rusă din Marea Neagră încă deţine capacitatea de a lovi ţinte ucrainene şi de pe coastă, în pofida pierderii navelor Saratov şi Moscova, a anunţat joi dimineaţă Ministerul britanic al Apărării.
Aproximativ 20 de nave ruse, printre care submarine, se află în zona operaţională a Mării Negre, a menţionat ministerul într-o postare pe Twitter.
”Strâmtoarea Bosfor rămâne închisă pentru toate navele de război non-turce, ceea ce o face pe Rusia incapabilă să-şi înlocuiască crucişătorul Moscova, scufundat în Marea Neagră”, a adăugat Ministerul Apărării britanic, în buletinul său informativ zilnic.
Crucişătorul Moscova s-a scufundat în urmă cu două săptămâni, după ce fusese lovit de două rachete Neptun lansate de forţele ucrainene.
Conform versiunii Rusiei, un incendiu izbucnit la bord ar fi provocat o explozie în magazia de muniţii. Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-ar fi scufundat apoi, în timp ce era remorcată spre portul Sevastopol în condiţii de furtună.
Nava Moscova era echipată cu 16 rachete anti-navă Bazalt/Vulkan, cu rachete Fort (versiunea navală a rachetelor antiaeriene cu rază lungă de acţiune S-300), cu rachete antiaeriene cu rază scurtă Ossa, cu tunuri, torpile şi alte tipuri de rachete. Rachetele Bazalt/Vulkan pot fi dotate şi cu focoase nucleare.
Dat în exploatare la începutul anilor '80 ai secolului trecut, crucişătorul Moscova s-a mai evidenţiat în războiul cu Georgia, în 2008, şi în 2015-2016 în cel din Siria şi a participat la începutul invaziei ruse în Ucraina la operaţiunea de ocupare a Insulei Şerpilor.