În ziua 665 de război, Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru că a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole. El a ținut să remarce și hotărârea președintelui Klaus Iohannis de a sprijini Ucraina. „M-a ajutat pur şi simplu”, a spus liderul de la Kiev.
Pe front, ziua a început cu drone trimise de Rusia. Forţele aeriene ucrainene au declarat că sistemele de apărare au distrus 18 din cele 19 drone de atac lansate spre Kiev, Odesa, Herson şi alte regiuni din Ucraina.
Două rachete ghidate sol-aer au căzut în regiunea Harkov, dar nu au existat victime în urma atacului, însă în Herson nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite în urma unui atac nocturn cu drone rusești.
Cea mai mare parte a sud-estului Ucrainei a rămas sub alertă de raid aerian în cursul nopţii, regiunile Harkov, Dnipropetrovsk şi Kirovohrad fiind sub ameninţarea atacurilor cu rachete balistice ruseşti.
Trupele ruse din Ucraina sunt instruite de mercenari din Grupul Wagner care încep să se întoarcă pe front. Informația reiese dintr-o discuție telefonică între doi soldați ruși, înregistrată de spionajul militar ucrainean.
Sfârșitul anului nu aduce "darul" așteptat de Ucraina: Congresul american își va încheia activitatea în 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, întrucât negociatorii republicani şi democraţi nu au ajuns la un acord. Cu toate acestea, există speranțe că pachetul va fi aprobat la începutul anului viitor.
Președintele Vladimir Putin a cerut miercuri "un răspuns sever" pentru serviciile secrete străine care încearcă să destabilizeze Rusia prin sprijinirea Kievului în actele de sabotaj comise în țara sa. Totodată, liderul de la Kremlin a semnat un decret privind confiscarea participațiilor pe care OMV şi compania germană Wintershall Dea le dețin în proiectele de extragere a gazelor din zona arctică a Rusiei.
Iar şeful armatei belgiene avertizează că Vladimir Putin ar putea ataca R. Moldova și țările baltice.
Situația pe front
- Drone distruse la Kiev - Rusia a lansat cel de-al cincilea atac aerian din această lună asupra Kievului, iar sistemele de apărare aeriană au distrus toate dronele care se apropiau de capitală, au declarat miercuri dimineaţă oficiali militari ucraineni. Forţele aeriene au declarat că sistemele de apărare au distrus 18 din cele 19 drone de atac lansate spre Kiev, Odesa, Herson şi alte regiuni din Ucraina. Nu a fost imediat clar câte drone au fost distruse deasupra Kievului. "Potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat victime sau distrugeri în capitală", a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare din Kiev.
- Rachete în Harkov - Forţele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a atacat regiunea Harkov, în est, cu două rachete ghidate sol-aer. Nu au existat victime în urma atacului, a adăugat sursa citată.
- Alertă nocturnă în sud-est - Cea mai mare parte a sud-estului Ucrainei a rămas sub alertă de raid aerian în cursul nopţii. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, regiunile Harkov, Dnipropetrovsk şi Kirovohrad s-au aflat sub ameninţarea atacurilor cu rachete balistice ruseşti.
- Copii răniți în Herson - Biroul procurorului ucrainean a anunţat miercuri dimineaţă că nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite în urma unui atac cu drone ruseşti efectuat în cursul nopţii asupra oraşului Herson, din sudul ţării. Mai multe obiective civile şi clădiri rezidenţiale au fost avariate, au precizat procurorii într-un comunicat.
- Mercenarii se întorc - O discuție telefonică între doi soldați ruși, interceptată de spionajul militar ucrainean, atestă că armata rusă folosește mercenari Wagner pentru instruirea trupelor de pe front, scrie Kyiv Post. "Oamenii ăștia de la Wagner sunt aici și ne pregătesc (…) se întorc încet", a spus unul dintre militarii ruși, nemulțumit că unitatea sa e instruită de un mercenar Wagner.
Alte informații relevante
- Ucraina, salvată de "România inteligentă" - România a ajutat Ucraina să supravieţuiască în timpul blocadei poloneze a exporturilor agricole, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Interfax Ucraina. "Slavă Domnului, a apărut România inteligentă şi preşedintele României, Klaus Iohannis, m-a ajutat pur şi simplu. El i-a ajutat pe fermierii noştri să supravieţuiască. Şi el a avut atâtea dificultăţi, a avut proteste. Cred că el a arătat manifestarea unui om puternic care a spus: Mai întâi valorile, apoi vin costurile", a declarat Zelenski, în cadrul conferinţei de presă de marţi. Un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene menţionează, de asemenea, că şeful statului a mulţumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei şi pentru că îi ajută pe fermierii ucraineni să supravieţuiască. "Polonia a pierdut din punct de vedere financiar. Noi am construit un coridor feroviar prin Moldova şi România. Am construit un coridor prin Marea Neagră", a arătat Zelenski.
- Șeful armatei belgiene avertizează că Vladimir Putin ar putea ataca R. Moldova și țările baltice. Michel Hofman spune că Rusia „a arătat deja că are voința de a ataca un vecin". "Limbajul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este întotdeauna ambiguu. Este foarte posibil ca ei să aibă și alte idei mai târziu, fie în sud, în Moldova, fie în statele baltice. Europa trebuie să se pregătească urgent și să arate clar că se poate apăra”, a spus el, în timp ce vizita soldații belgieni din România.
- Ajutorul din SUA, poate la anul - Congresul american va încheia anul 2023 fără a valida pachetul de 61 de miliarde de dolari asupra căruia au insistat Kievul şi Casa Albă, conform unui anunţ făcut marţi de liderii democrat şi republican din Senatul SUA. Negociatorii republicani şi democraţi nu au ajuns la un acord. Liderii Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell, au spus că speră să poată vota acest ajutor "la începutul anului viitor".
- Rusia are destule drone - Rușii au suficiente drone "kamikaze" pentru a ataca Ucraina în fiecare zi, în diferite direcții, susţine Iuri Ignat, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Rusia acumulează astfel de arme, precum și rachete de croazieră și balistice, pentru noi atacuri, relatează Politika Strani, citată de Newsweek. "Am văzut deja rachete Iskander și S-400, folosite în atacuri asupra Kievului", a spus Ignat, adăugând că Rusia lansează acum mai multe rachete de croazieră Kijhal Kh-101 și Kh-505 din bombardierele strategice Tupolev Tu-95MS.
- Femeile nu vor fi mobilizate - Volodimir Zelenski a dat asigurări, în conferința de presă susținută aseară, că nu va semna legea privind mobilizarea femeilor în armată. "Nu, nu o voi semna".
- Zelenski acceptă nemulțumirile - Președintele Ucrainei a declarat, în aceeași conferință, că pentru el este o onoare să fie șeful statului, dar dacă ucrainenii ar face altă alegere, ar fi ceva "normal", relatează Ukrainska Pravda. "E dreptul oamenilor să decidă cum lucrez, cum servesc Ucraina. Dacă nu le place - ei bine, e de înțeles, este alegerea ucrainenilor, e în regulă".
- Un Boeing a plecat din Ucraina - O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată decolarea unui avion comercial de pe aeroportul internațional din Borîspil (regiunea Kiev), închis din februarie 2022. Serviciul de presă al aeroportului a confirmat decolarea avionului într-un zbor tehnic, fără pasageri sau marfă și cu respectarea totală a prevederilor legii marțiale în vigoare. Aeronava Boeing 777-300 a aterizat ulterior pe aeroportul francez Tarbes-Lourdes-Pyrénées, folosit ca bază pentru mentenanța avioanelor. La 1 decembrie, Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, le-a spus diplomaților occidentali că în curând Kievul va putea să-și redeschidă principalul aeroport internațional pentru că acum există condiții de securitate, notează Kyiv Post.
- Decathlon lucrează în secret cu Rusia - Gigantul francez de articole sportive Decathlon a continuat în secret să vândă îmbrăcăminte sportivă în Rusia, în ciuda retragerii oficiale în semn de protest faţă de războiul din Ucraina. În ultimele săptămâni, "foarte discret", retailerul multinaţional, care a înregistrat anul trecut vânzări de 15,4 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari), a continuat să furnizeze marfă companiei care i-a preluat rețeaua de magazine din Rusia. Detalii AICI.
Ce face Rusia
- Putin vrea pedepsirea agențiilor străine - Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat cu „un răspuns dur” serviciile speciale străine care încearcă să destabilizeze Rusia, în opinia sa prin faptul că ajută regimul de la Kiev: „Regimul de la Kiev, cu susţinerea directă a serviciilor speciale străine, a apucat-o pe calea metodelor teroriste şi practică terorismul de stat. Acestea sunt acte de sabotaj împotriva unor instalaţii civile, infrastructuri de transport şi energetice, atentate împotriva cetăţenilor civili şi unor reprezentanţi ai autorităţilor. Trebuie să punem capăt în mod dur tentativelor serviciilor speciale străine de a destabiliza situaţia politică şi socială din Rusia. Serviciile de securitate nu au sarcini uşoare. Dar aveţi tot potenţialul necesar, toate posibilităţile să asiguraţi securitatea statului, societăţii şi cetăţenilor noştri”.
- Rusia face confiscări - Grupul austriac OMV şi compania germană Wintershall Dea îşi vor pierde oficial participaţiile în proiectele de extragere a gazelor din zona arctică, care aparţine Rusiei, conform unui decret semnat de Vladimir Putin. OMV s-a retras anul trecut din Rusia, iar Wintershall Dea este în curs de a ieşi de pe piaţa rusă. Conform decretului, participaţiile OMV şi Wintershall Dea în zăcământul Yuzhno-Russkoye şi în proiectele Achimov vor reveni unor companii ruseşti nou create.
- Premierul rus, primit de Xi - Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit, miercuri, la Beijing, cu premierul rus Mihail Mișustin. Xi a apreciat creșterea comerțului bilateral dintre cele două țări, care a atins un record de 200 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2023, potrivit datelor oficiale ale Chinei. "Dezvoltarea relațiilor China-Rusia este o alegere strategică făcută de ambele părți pe baza intereselor fundamentale ale celor două popoare", a spus Xi. Premierul rus se va întâlni miercuri și cu omologul său chinez, Li Qiang.
- Raiffeisen își reduce expunerea - Raiffeisen Bank International (RBI), una din băncile cele mai expuse în Rusia, va achiziţiona 28,5 milioane de acţiuni Strabag prin subsidiara sa din Rusia, pentru 1,51 miliarde de euro, în numerar, o decizie neobişnuită, care va reduce capitalul subsidiarei sale din Rusia. Participaţia Strabag este vândută de firma rusă Rasperia Trading Limited, deţinută de omul de afaceri rus supus sancţiunilor Oleg Deripaska.