Liban: După explozia colosală și proteste violente, premierul vrea anticipate

Liban: După explozia colosală și proteste violente, premierul vrea anticipate

Premierul libanez Hassan Diab a anunţat, sâmbătă seara, că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate, pe fondul manifestaţiilor de protest declanşate după explozia de marţi din Beirut, de care libanezii consideră că se face responsabilă clasa politică.

Şeful Guvernului a estimat într-un discurs televizat că doar „alegerile anticipate pot permite ieşirea din criza structurală”, menţionând că este gata să mai stea la putere „timp de două luni”, timp în care forţele politice ar urma să ajungă la un acord cu privire la acest subiect.

Anunţul său survine în contextul în care mii de libanezi au ieşit în stradă sâmbătă la Beirut, cerând „răzbunare” şi „căderea regimului”, transmite AFP.

ADVERTISING

Manifestanţii au arborat foi albe cu numele unora dintre cele peste 150 de persoane ucise de explozia de marţi şi au instalat ghilotine de lemn în Piaţa Martirilor din capitală.

Proteste violente în Beirut, forţele de ordine folosesc gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor

Peste 110 persoane au fost rănite şi un poliţist ar fi fost ucis în ciocniri.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-au soldat conform ultimului bilanţ cu cel puţin 158 de morţi şi 5.000 de răniţi, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tragedia a alimentat nemulţumirea libanezilor faţă de o clasă politică pe care o acuză de incompetenţă şi corupţie.

Summit pentru ajutorare

Pe de altă parte, liderii lumii vor discuta duminică strângerea de ajutoare pentru Beirut, într-o conferință virtuală inițiată de Franța și ONU, relatează BBC.

Conferința începe la ora 14:00 a Libanului (11:00 GMT).

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenționează să se alăture apelului.

Citește și:

Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine în apropierea Parlamentului din Beirut, după exploziile care au ucis peste 100 de oameni

ADVERTISING

Tragedia din Beirut: 16 responsabili ai portului unde s-au produs exploziile au fost arestaţi

Cauza exploziei colosale de la Beirut: 2.750 de tone de nitrat de amoniu uitate într-un depozit. Lui Trump îi miroase însă a bombă și atentat

Tragedia din Beirut, un amalgam de corupție și neglijență. Ce legătură are Republica Moldova?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇