Lacul Brebu rămâne la Apele Române. Parlamentul a vrut să-l dea autorităților locale, Iohannis și Guvernul au sesizat CCR

Lacul Brebu rămâne la Apele Române. Parlamentul a vrut să-l dea autorităților locale, Iohannis și Guvernul au sesizat CCR
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Klaus Iohannis asupra Legii privind trecerea lacului Brebu, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului şi din administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” în domeniul public al comunei Brebu şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Brebu formulate de către preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern.

„În esenţă, Curtea a reţinut că transferul bunurilor proprietate publică, din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale, se realizează în condiţiile art. 292 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, prin hotărâre a Guvernului, nu prin lege organică, iar constituirea dreptului de administrare asupra bunurilor din domeniul public este prerogativa titularului dreptului de proprietate”, precizează CCR, în comunicatul de presă.

ADVERTISING

În sesizarea făcută pe 3 mai către CCR, şeful statului arată că acest lac ar fi trebuit trecut din proprietatea publică a statului în aceea a unităţii administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului.

Preşedintele României arată că, având în vedere că Lacul Brebu - bun supus transferului prin legea criticată - nu constituie obiect exclusiv al proprietăţii publice, în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice, acesta ar fi trebuit trecut din proprietatea publică a statului în aceea a unităţii administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliului Local al Comunei Brebu, potrivit art. 292 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, procedură la care face trimitere teza a doua a art. 860 din Codul civil.

ADVERTISING

Mai mult, în conformitate cu decizia antereferită a Curţii, chiar şi în ipoteza în care Lacul Brebu ar fi fost declarat bun exclusiv al proprietăţii publice a statului printr-o lege organică, singura posibilitate de transmitere a acestui bun din proprietatea publică a statului în cea a Comunei Brebu ar fi fost adoptarea unei legi organice de modificare a legii organice prin care bunul a fost declarat obiect exclusiv al proprietăţii publice, iar nu soluţia legislativă adoptată de Parlament.

Astfel, prin nesocotirea dispoziţiilor art. 860 din Codul civil coroborat cu art. 292 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului legalităţii statuat în art. 1 alin. (5) din Constituţie, se precizează în sesizare.

ADVERTISING

Preşedintele Iohannis mai arată neclaritatea cu privire la identificarea şi delimitarea bunului imobil care face obiectul transferului dreptului de proprietate rezidă şi în neconcordanţa în ceea ce priveşte suprafaţa acestuia.

„În expunerea de motive a propunerii legislative este prevăzută o suprafaţă de 3,617 ha, în timp ce în anexa legii, bunul figurează cu o suprafaţă de 4 ha. Lipsa delimitării concrete a bunului, cu atât mai mult cu cât acesta nu are nici carte funciară şi nici măsurători realizate, este de natură să creeze confuzie cu privire la identificarea bunului ce urmează a fi transmis din domeniul public al statului, aspect contrar exigenţelor de calitate a legii, care decurg din art. 1 alin. (5) din Constituţie”, argumentează Klaus Iohannis, în textul sesizării.

„Faţă de cele de mai sus, soluţia legislativă adoptată de Parlament contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (4) din Legea fundamentală, ce consacră la nivel constituţional modalităţile de exercitare a dreptului de proprietate publică. În concluzie, legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii, ambele subsumate statului de drept, cu încălcarea regimului proprietăţii publice, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi a efectului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale”, precizează şeful statului, în sesizarea către CCR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇