Atacurile fără precedent ale Israelului asupra Iranului au avut în centrul lor un obiectiv de mare risc: eradicarea controversatului program nuclear al țării.
Israelul a vizat trei instalații nucleare iraniene cheie – Natanz, Isfahan și Fordow – și o serie de oameni de știință de top implicați în cercetarea și dezvoltarea nucleară.
Amploarea pagubelor - și dacă programul nuclear al Iranului poate supraviețui - nu este clară momentan, comentează CNN.
Un oficial militar israelian a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că atacurile asupra instalațiilor nucleare iraniene din Natanz și Isfahan au reușit să afecteze „semnificativ” amplasamentele. Iranul a spus că daunele aduse instalațiilor au fost limitate, dar a recunoscut moartea a nouă experți.
- Iranul a atacat Israelul cu zeci de rachete balistice. Explozii în Tel Aviv, Iron Dome nu a făcut față. Netanyahu face apel la iranieni să se revolte (Video)
- Conflictul escaladează. Mai multe explozii la Teheran, dar și la Tel Aviv și Ierusalim. Trump a vorbit cu Putin. Marea Britanie trimite avioane de luptă (Foto & Video)
- A treia noapte de conflicte. Atacurile Israelului în Iran vor dura săptămâni și se desfășoară cu aprobarea implicită a SUA (Foto & Video)
„Suntem într-un punct cheie în care, dacă îl ratăm, nu vom avea nicio modalitate de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare care ne vor amenința existența”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Israel Katz.
Iată ce știm despre pagubele aduse celor trei instalații nucleare iraniene:
Natanz
Evaluările inițiale indică faptul că atacurile Israelului asupra instalației nucleare iraniene Natanz au fost extrem de eficiente, depășind cu mult daunele superficiale aduse structurilor exterioare și întrerupând curentul electric la nivelurile inferioare unde sunt depozitate centrifugele folosite pentru îmbogățirea uraniului, au declarat pentru CNN doi oficiali americani.
Atacurile au distrus partea supraterană a uzinei-pilot de îmbogățire a uraniului, o instalație extinsă care funcționează din 2003 și unde Iranul îmbogățise uraniu până la o puritate de 60%, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Uraniul de grad militar este îmbogățit până la 90%.
CNN a obținut imagini radar de la o companie de imagistică spațială, Umbra, care a surprins daunele aduse mai multor zone ale instalației de la Natanz. Alte imagini analizate de CNN au arătat aceleași daune mai clar, cu nori negri de fum ridicându-se vizibil din mai multe locații de pe amplasament.
Infrastructura electrică de la Natanz – inclusiv clădirea principală de alimentare cu energie electrică, plus generatoarele de urgență și de rezervă – a fost, de asemenea, distrusă, a declarat AIEA. Această evaluare este susținută de cei doi oficiali americani, care au declarat pentru CNN că electricitatea a fost întreruptă la nivelurile inferioare unde sunt depozitate centrifugele folosite pentru îmbogățirea uraniului.
Acest aspect al operațiunii este crucial, deoarece o mare parte din instalația Natanz este puternic fortificată și subterană, astfel încât întreruperea alimentării cu energie electrică a acelor părți ale instalației este cea mai eficientă modalitate de a afecta echipamentele și utilajele subterane.
AIEA a declarat că nu se pare că Israelul a deteriorat direct acele părți subterane ale centralei, dar întreruperea alimentării cu energie „ar fi putut deteriora centrifugele de acolo”.
Natanz are șase clădiri supraterane și trei clădiri subterane, dintre care două pot găzdui 50.000 de centrifuge, potrivit organizației non-profit Nuclear Threat Initiative (NTI). Centrifugele sunt mașini care pot îmbogăți uraniul prin rotirea gazului la viteze mari.
Nu există un impact radiologic mai amplu. „Nivelul de radioactivitate din afara amplasamentului Natanz a rămas neschimbat și la niveluri normale”, a declarat AIEA. „Cu toate acestea, din cauza impactului, există contaminare radiologică și chimică în interiorul instalațiilor din Natanz”, a adăugat aceasta - deși nivelurile ar fi gestionabile.
Isfahan
Amploarea pagubelor la amplasamentul nuclear Isfahan din centrul Iranului a fost mai dificil de analizat în orele de după atac, existând afirmații contradictorii cu privire la impactul atacului.
Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică din Iran, a declarat sâmbătă că pagubele de la fața locului - cel mai mare complex de cercetare nucleară din Iran - au fost limitate.
Echipamentele de la cele două instalații au fost mutate în anticiparea atacurilor, a spus Kamalvandi. O parte din instalație a luat foc, a adăugat el, și nu există risc de contaminare.
Dar Israelul a fost mai optimist. Un oficial al IDF a declarat în timpul unei conferințe de presă de sâmbătă că situl a suferit pagube semnificative.
Instalația a fost construită cu sprijin din partea Chinei și deschisă în 1984, spune NTI. Potrivit organizației non-profit, 3.000 de oameni de știință sunt angajați la Isfahan, iar situl este „suspectat că este centrul” programului nuclear al Iranului.
Într-o conferință de presă de sâmbătă, un oficial al IDF a declarat că Israelul deține „informații concrete” conform cărora Iranul „avansa către o bombă nucleară” la instalația din Isfahan.
Fordow
Uzina de îmbogățire a combustibilului Fordow este un loc mult mai dificil de vizat. Uzina este îngropată adânc în munții din apropierea orașului Qom, în nordul Iranului, și găzduiește centrifuge avansate utilizate pentru îmbogățirea uraniului până la grade înalte de puritate.
Israelul a vizat situl în timpul atacurilor sale de vineri, dar AIEA a declarat că acesta nu a fost afectat și că IDF nu a revendicat nicio pagubă semnificativă acolo. Apărarea aeriană iraniană a doborât o dronă israeliană în vecinătatea uzinei, a relatat vineri seara presa de stat iraniană Press TV.
Soarta Fordow ar putea fi esențială pentru succesul general al atacurilor Israelului.
În 2023, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a confirmat că în Fordow au fost găsite particule de uraniu îmbogățite la o puritate de 83,7% – ceea ce este aproape de nivelurile de îmbogățire de 90% necesare pentru a fabrica o bombă nucleară.
James M. Acton, co-director al Programului de Politică Nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Israelul ar putea reuși să prăbușească intrarea în instalație, dar a menționat că distrugerea unei părți semnificative din situl Fordow va fi o sarcină dificilă pentru Israel.