Cod roşu la Spitalul Târgu Cărbuneşti: Instalația de oxigen a clacat şi a pus zeci de pacienţi în pericol. Doi bolnavi au murit

Cod roşu la Spitalul Târgu Cărbuneşti: Instalația de oxigen a clacat şi a pus zeci de pacienţi în pericol. Doi bolnavi au murit

Un incident grav a avut loc, vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbunești (Gorj).

Instalația de oxigen (stocatorul) s-a stricat, iar pacienţii, unii aflați în stare critică, au fost ventilaţi manual de personal, în ambulanţe.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai mult de 150 de pacienţi erau internaţi în acest spital suport Covid, dintre care 15 în secţia ATI, însă vreo 80-90 au avut nevoie urgentă de suport respirator.

Pacienţii de la ATI au fost mutaţi în ambulanţe şi le-a fost administrat oxigen din butelii.

Doi pacienţi au murit.

Plan roşu de intervenţie

A fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul judetului Gorj și au fost trimise imediat ambulanţe şi butelii de oxigen şi din judeţele vecine, a spus Raed Arafat, şeful DSU, într-o intervenţie la Digi24.

"Nu avem cum ști că se va defecta stocatorul. Ce să se înlocuiască? Stocatoarele sunt puse recent, nu sunt vechi, sunt pe contracte cu firme. Să vedem de ce s-a defectat. La acest moment, au reacționat foarte bine și s-au mobilizat", a declarat Raed Arafat.

ADVERTISING

"Instalația de oxigen a clacat"

Prefectul județului Gorj, Marcel Iacobescu, a fost cel care a solicitat ambulanțe și din județele vecine, pentru a-i putea susține pe pacienți până la repararea instalației de oxigen sau până la transferul în alte spitale.

"Instalația de oxigen a clacat. Pacienții sunt trecuți pe tubul de oxigen. Am trecut la planul roșu. Personalul medical aleargă cu bolnavii între secții. 15 sunt în ATI, în total 100 de pacienți. Spital suport Covid", a spus prefectul, la Digi24.

Pacienţii cu cel mai mare risc vor fi mutaţi la o secţie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.

"Firma de mentenanță a dat ca timp de intervenție două ore. În acest moment, personalul medical face tot ce e posibil ca viețile oamenilor să nu fie puse în pericol

A clacat instalația, aparatul care produce oxigen, toți bolnavii sunt lipsiți de oxigen. Luăm în calcul să evacuăm o secție de la spitalul Târgu Jiu pentru a aduce bolnavii, avem suport de la ambulanțe din zonă.

ADVERTISING

(...) Nu știu acum de ce a căzut instalația de oxigen, dar probabil suprasolicitarea a dus la această situație.

Pacienții au fost trecuți pe tuburi de oxigen în ambulanță", a declarat prefectul.

Deja în curtea spitalului Cărbunești au sosit mai multe ambulanțe din județele Dolj şi Hunedoara.

ISU: Cei doi pacienţi morţi erau în stare foarte gravă

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj anunță că cele două persoane decedate erau în stare foarte gravă, internate în secția ATI.

„Din informațiile transmise de catre reprezentantii spitalului, pacienții nu au rămas niciun moment fără oxigen. Se va stabili, cu siguranță, ulterior dacă decesele au legătură cu defecțiunea”, au precizat reprezentanții ISU.

Managerul spitalului din Târgu Cărbunești a precizat că unitatea ar fi rămas fără oxigen în jurul orei 6.34, iar cei doi pacienți au murit în jur de ora 6:50.

ADVERTISING

"La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen.

Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen.

În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi, am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a explicat managerul Constantin Târziu, pentru News.ro.

Potrivit medicilor de la ATI, spune el, oamenii ar fi fost găsit decedați ”la câtva timp” după defecţiune, iar cauza ar fi fost lipsa de oxigen.

Pacienţii de la ATI au fost duşi la alte spitale

Dintre cele 15 persoane aflate în salonul de Terapie Intensivă, două au murit și una a rămas în spital.

Restul au ajuns la alte spitale.

“În secţia ATI din cei 15 pacienţi, 12 au fost transferaţi la Spitalul Judeţean, 2 decedaţi, dar nu pot spune 100% în momentul de faţă dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi şi încă cinci pacienţi, care aveau nevoie de oxigen, au fost transferaţi la Spitalul Rovinari. Între timp, am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a mai transmis managerul spitalului.

Nu au mai fost niciodată probleme cu stocatorul de oxigen

Constantin Târziu susţine că nu au mai fost niciodată probleme cu stocatorul de oxigen. 

“Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa, pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4, am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului...

Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect, în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul.

Stocatorul nu era vechi. Poate au fost şi pierderi de oxigen.

Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a declarat managerul spitalului.

El a menţionat că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Poliţiştii gorjeni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după moartea celor doi pacienţi de la ATI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇