Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seara, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului. Peste 70 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului, care s-a manifestat la nivelul mansardei, care are circa 100 mp. Potrivit reprezentanţilor ISU Dobrogea, la ora 0:02 incendiul a fost localizat, iar la 1:27 a fost lichidat. Echipele de intervenţie au rămas acolo pentru a îndepărta toate efectele negative. În urma incendiului, a ars mansarda pe aproximativ 800 de metri pătraţi.
Primele informații arată că incendiul ar fi fost provocat de o lumânare lăsată aprinsă, a informat ISU Constanța.
Pentru stingerea incendiului s-a intervenit cu şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de stingere cu apă şi spumă de la un operator privat, trei autocisterne de la Primărie, o mașină de descarcerare, cinci autoscări, două echipaje SMURD, peste 70 de pompieri. De asemenea, au venit în ajutor câte două autospeciale din judeţele Tulcea şi Ialomiţa.
“Dificil este din cauza faptului că acoperişul este din lemn. La acest moment incendiul se manifestă doar la acoperişul clădirii. Nu este pericol de extindere către alte clădiri. Până la acest moment nu au fost victime, când au ajuns colegii nu au fost găsite persoane în interior. Nici nu au fost alte persoane care să necesite îngrijiri medicale sau transport la spital”, a precizat Răzvan Parconie, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
La 21:52, ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului. Catedrala Arhiepiscopală se află foarte aproape de locul incendiului. Slujba religioasă a fost transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a fost întreruptă la un moment dat, informează news.ro.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a explicat că în mansarda unde a izbucnit incendiul locuiau mai mulţi călugări. El a mai spus că personalul catedralei ajunge până la 30 de monahi, în acel moment erau 15-16. Mai întâi au încercat ei să izoleze focul, dar pentru că la mansardă curenţii de aer erau foarte puternici, s-au autoevacuat. Potrivit lui Tănăsescu, la mansardă nu erau documente oficiale, ci obiecte personale, textile, mobilă. El a mai precizat că toată clădirea este dotată cu stingătoare şi că personalul ISU venea periodic în control şi verifica aceste aspecte, dar nu există un sistem de detecţie a unui incendiu.
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în urmă cu aproape 100 de ani. Potrivit Patrimoniului Dobrogean, clădirea a fost ridicată între anii 1928-1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu. Între anii 1957-1977, în această clădire a funcţionat Muzeul de Arheologie. Apoi aici s-a mutat Biblioteca Judeţeană care a rămas în această clădire până în 1998.