Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi bolnavi cu Covid: Doi pacienți au murit (Foto& video)

Incendiu la Spitalul Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi bolnavi cu Covid: Doi pacienți au murit (Foto& video)

Un incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi pacienţi cu Covid.

Primele date arată că au murit doi bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani. Autorităţile au activat Planul Roşu de intervenție. Alţi 18 bolnavi au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a spitalului judeţean.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

La fața locului a sosit și șeful DSU, Raed Arafat. El a precizat că o infimieră care se afla în salonul în care a izbucnit incendiul a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului.

”Incendiul a fost anunțat la ora 4:15, era o infirmieră în salon când a început incendiul. Din păcate, infirmiera este cu arsuri de 40%, urmează să fie mutată la Ploiești la Spitalul Floreasca. La acest moment avem, din păcate, două decese la salonul respectiv”, a declarat Raed Arafat.

incendiu-ploiesti-3
Foto: ISU Prahova

Spitalul nu avea autorizație ISU

Managerul Spritalului Județean Prahova, Bogdan Nica, a declarat că unitatea sanitară era în curs de a obține autorizația ISU.

ADVERTISING

Solicitarea pentru eliberarea autorizației a fost depusă în urmă cu două luni, a precizat managerul.

La un control în februarie, specialiștii ISU au identificat anumite nereguli, printre care căi de evacuare insuficiente sau uși care împiedicau evacuarea.

Directorul spitalului: Incendiul nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, medicul Bogdan Nica, mai spune că incendiul nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen, ci probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet, pe fondul agitaţiei unuia dintre bolnavi.

”Nu de la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se întâmplă. (…) E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a adăugat Nica.

Potrivit acestuia, infirmiera rănită încerca să îi repună masca bolnavului, care era foarte agitat şi atunci s-a micşcat patul.

„Colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul şi după aia au intervenit cu extinctoare în salon. A venit şi ISU în 10 minute şi incendiul s-a stins în 3 minute. Practic era localizat la un singur salon. Asta mi-au spus colegii mei, mai departe, specialiştii şi anchetatorii vor stabili exact cauzele”, mai explică managerul unităţii medicale.

incendiu-Ploiesti-4
Foto: ISU Prahova

Secția era nouă

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă mai spune că instalaţia electrică era nouă şi verificată, iar unitatea dispunea şi de detectoare de oxigen.

ADVERTISING

"Secţia era nouă, este secţia renovată de Pediatrie, instalaţia electrică nouă şi verificată, rampele de oxigen sunt montate anul trecut înainte de valul 3. Personalul instruit, ca dovadă că a intervenit imediat, dar o fracţiune de secundă… Dumnezeu ştie.

Erau şi detectoare de oxigen, erau absolut toate cele necesare, dar probabil bolnavul şi-a smuls masca şi oxigenul s-a dus în aer. Asta vor determina specialiştii", a spus Nica, citat de Agerpres.

Focul a fost stins

IGSU anunţă că focul, care s-a manifestat într-un salon de la parterul unei clădiri, pe o suprafaţă de aproximativ 20 metri pătraţi, a fost stins.

„Din primele informaţii 2 pacienţi sunt decedaţi. La ora 04:36 a fost pus în aplicare Planul Roşu Judeţean. 18 de pacienţi au fost evacuaţi. La faţa locului au fost mobilizate 6 autospeciale de lucru cu apă şi spuma, 1 de descarcerare descarcerare şi 20 ambulante SMURD şi SAJ cu 57 de pompieri militari”, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

Secţia de boli infecţioase a SJU Ploieşti, cunoscută localnicilor sub denumirea „Spitalul Movila”, funcţionează într-un loc separat de corpul principal de clădire al spitalului.

Secţia este amplasată în zona de nord a oraşului, între blocuri de locuinţe şi funcţionează în mai multe corpuri vechi de clădire.

Incendiu-Ploiesti-5
Foto: ISU Prahova

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇