Înalta Curte a decis cum trebuie interpretate hotărârile CCR privind prescripția: Mii de dosare penale vor fi afectate şi nume grele ar putea scăpa de acuzații

Înalta Curte a decis cum trebuie interpretate hotărârile CCR privind prescripția: Mii de dosare penale vor fi afectate şi nume grele ar putea scăpa de acuzații
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mii de inculpați ar putea scăpa de pedeapsă prin prescrierea faptelor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, marţi, o decizie importantă privind prescripția, în urma unor hotărâri CCR.

Este vorba despre un articol din Codul Penal, care le permitea procurorilor să obțină întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi care a fost declarat neconstituţional.

Fiecare infracțiune are un termen în care, dacă nu există o decizie de condamnare, fapta se prescrie și persoana care a comis-o nu mai poate fi trasă la răspundere. Doar că, pe parcursul anchetei, acest termen era prelungit prin efectuarea unor acte de urmărire penală. Practic, acea perioadă nu era luată în considerare și termenul de prescripție continua să curgă după finalizarea procedurii.

ADVERTISING

Articolul a ajuns pe masa magistraților CCR în 2018, după ce au făcut sesizări mai multe instanțe din țară. El spunea „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză". CCR a stabilit atunci că această generalizare, prin care orice acțiune a procurorului avea efectul întreruperii prescripţiei, era neclară, imprevizibilă şi incoerentă și trebuie înlocuită. Cum în 4 ani nu a fost modificată de Parlament, Curtea a constatat, din nou, neconstituționalitatea acestui articol în mai 2022.

ADVERTISING

Drept urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost chemată să se pronunţe acum asupra modului de aplicare a celor două decizii CCR. Mai multe instanţe din ţară au solicitat ICCJ să stabilească dacă acestea retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a hotărât că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv:

1. Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul Penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul Penal.

ADVERTISING

2. Instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Ce înseamnă asta

Potrivit avocaţilor, decizia Înaltei Curți va duce la închiderea a mii de dosare penale.

"Se va pune o mare cruce peste toată activitatea de urmărire penală și judecată din ultimii 8-10 ani", a declarat avocata Elenina Nicuţ pentru Spotmedia.ro.

Iată ce explică şi Asociația Inițiativa pentru Justiție după decizia Înaltei Curți:

”Ne așteptăm să se dispună încetarea procesului penal sau clasarea pentru intervenirea prescripției în mii de cauze, unele extrem de importante aflate încă pe rol. În ceea ce privește cauze definitiv judecate, ICCJ a respins ca inadmisibila întrebarea, astfel încât nu se vor repune în discuție soluții de condamnare rămase definitive”.

Sunt vizate orice dosare aflate în lucru fie la parchete, fie la instanțe și se dispune încetarea procesului penal înainte de a afla, practic, dacă acele persoane au comis sau nu o infracțiune.

Dosare mari şi nume grele

Inclusiv dosare mari vor fi oprite, pe motiv că faptele se prescriu.

Între dosarele celebre care ar putea fi influențate de decizia curții se numără și cel privind finanțarea campaniei lui Traian Băsescu din 2009, în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate, în primă instanță, la 8 ani, respectiv 5 ani de închisoare cu executare.

Avocata Elena Uscov spune că Elena Udrea scapă de acest dosar, dar şi de Dosarul Hidroelectrica. Dar nu şi de condamnarea din Gala Bute pentru care este deja la închisoare.

După decizia CCR din luna mai, deja mai multe persoane aflate în detenție au cerut revizuirea deciziilor, iar în așteptarea pronunțării au solicitat eliberarea din închisoare, cum este cazul lui Bogdan Olteanu, conform G4Media.

Singurele infracţiuni pentru care prescripția nu înlătură răspunderea penală sunt cele de:

  • genocid, crime contra umanității și de război
  • omorul/uciderea unei persoane sau alte infracțiuni comise cu intenţie şi urmate de moartea victimei

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇