În România intră tot mai multe femei cu copii din Ucraina. Dacă războiul va dura, va fi tot mai greu - Fotoreportaj

Corespondență Vama Siret. Jandarmii și pompierii au descins la punctul de trecere a frontierei unde cară bagajele refugiaților, îi ajută să găsească translatori, îi duc la microbuze și autocare. Pe un frig mușcător, operațiunea de salvare a celor afectați de invazie se desfășoară non-stop.
În România intră tot mai multe femei cu copii din Ucraina. Dacă războiul va dura, va fi tot mai greu - Fotoreportaj
  • Peste 100.000 de ucraineni au ajuns în România de la începutul conflictului.
  • Documentele și cazarea cât mai rapidă a mamelor cu copii mici rămân o prioritate atât pentru autorități cât și pentru voluntari.
  • De la o zi la alta, fluxul de oameni crește, vestea bună e că s-a redus timpul de așteptare la punctul ucrainean de frontieră.

Fulgii de zăpadă, mici săruturi de gheață, ating hainele refugiaților care trec, în șir, granița. Iarna a coborât peste nordul României, iar la Siret ninge și e frig, făcând fuga din calea războiului a miilor de oameni să fie și mai dificilă. 

Slideshow. Succesiune de 10 imagini cu refugiați ucraineni, sosiți în România în data de 2 martie 2022 – Foto: Spotmedia.ro

Unii dintre ei au plecat de câteva zile de acasă de frica bombardamentelor, iar acum se bucură că au scăpat cu viață.

“Am avut noroc, am stat doar trei ore în vamă”, spune o doamnă în vârstă, care vorbește românește, venind din Cernăuți. 

ADVERTISING

“Nu se poate intra în România decât pe jos. Mașinile sunt întinse pe vreo trei kilometri. Bărbații își aduc familiile la graniță, așteaptă să treacă în siguranță și, apoi, se întorc”, mai spune femeia, care a refuzat să-și spună numele.

Prim-ministrul României a anunțat că peste 118.000 de refugiați au intrat în țară de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul țării, rămânând 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, este important de precizat că 1.070 de cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia, 476 au rămas în centrele din ţara noastră”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Cea mai căutată e o cazare sigură pentru două, trei zile

Miercuri, 2 martie, la Vama Siret, fluxul de persoane care trecea granița a fost vizibil mai mare decât cel de ieri. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Operațiunea de salvare a studenților din India se desfășoară în continuare, peste 200 erau așteptați la punctul de trecere a frontierei, conform unei surse din comandamentul care funcționează în clădirea vămii.

Deși în primele zile, autoritățile din România nu au fost pregătite să primească valul de refugiați, lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimele 48 de ore.

La fața locului sunt desfășurări mari de forțe de jandarmi și pompieri (ISU) ce sunt implicați în sprijinul celor care intră în țară.

ISU are zeci de microbuze cu care transportă oameni către destinațiile din apropiere, cea mai importantă fiind Suceava. De aici, mulți se duc spre gară sau la cursele de autocar, încercând să ajungă în București, la aeroport, sau în Timișoara.

“Suceava a început să se aglomereze”, a declarat un pompier, sub protecția anonimatului.

Așa cum arată și datele prezentate de premier, România rămâne o țară de tranzit pentru ucrainenii care pleacă din calea războiului, dar acest lucru se schimbă cu rapiditate.

ADVERTISING

În jur de 40% au rămas în țară. Principalul motiv e că refugiații vin obosiți de pe drum, iar în marea lor majoritate sunt femei, copii și bătrâni, bărbații cu vârsta între 18-60 de ani nu au voie să părăsească Ucraina.

Aceștia caută adăpost două-trei zile pentru odihnă, cumpărarea de bilete de transport și caută cazare într-o țară din Occident. E de așteptat ca tot mai mulți să rămână, iar perioada de ședere în România să crească.

Sunt oameni care vin doar cu certificatul de naștere

Până acum, au venit persoane care aveau conexiuni în străinătate, rude sau prieteni care lucrează acolo și care aveau un plan de călătorie. De luni, au început să sosească și cei care au plecat în fugă ca să-și salveze viața, fără nicio pregătire a călătoriei.

PrimarSiret
Adrian Popoiu (PNL), primarul orașului Siret de 13 ani - Foto: Spotmedia.ro

“Avem persoane care n-au deloc documente sau au venit doar cu certificatul de naștere”, a declarat pentru Spotmedia.ro Adrian Popoiu (PNL), primarul localității Siret.

El a adăugat că trebuie să facă față unei mari provocări. “Problema nu o reprezintă resursele materiale. Sunt foarte mulți oameni și companii care vor să ne ajute și se implică, marea problemă e să reușim să răspundem rapid la solicitările oamenilor”, a spus el.

Primăria Siret se ocupă de curățenia din vamă, de iluminatul stradal, de instalarea și mentenanța toaletelor ecologice, are un stand cu angajați ai direcției sociale și voluntari din oraș care oferă mâncare caldă, conserve, cafea, ceai, pături și haine tuturor celor care au nevoie și ajung la graniță.

În ultimele zile, mii de oameni au trecut prin Vama Siret într-un flux aproape continuu, oameni a căror viață a fost schimbată de război pentru totdeauna. 

Aproape fiecare nou venit are pe chip o expresie de mirare când vede mulțimea de uniforme, veste galbene, albe și ecusoane, toate pregătite să le sară în ajutor.

Această expresie e absorbită rapid de oboseala și îngrijorarea pentru următoarea etapă a călătoriei, dar se observă că sunt mai liniștiți.

România participă la cel mai mare efort de salvare a unor cetățeni străini de la prăbușirea comunismului. Niciodată, în ultimele trei decenii, autoritățile și societatea civilă n-au ajutat atâția oameni. 

E greu de aflat exact originea acestui entuziasm. Poate, în timp, va fi deslușită. Cert e că el există și dă rezultate. Refugiații ucraineni sunt, cel puțin până acum, în siguranță pe teritoriul României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇